Како је у Београду обележен дан без аутомобила

Последњи дан Европске недеље мобилности, јесте "Дан без аутомобила". Обележен је и у Београду, промовисањем бициклизма.

Млади би се, кажу, радо до школе или посла возили бициклом, ролерима, тротинетима... Међутим, неки кажу да Београд није добро уређен за тај тип вожње.

"Треба више да има бициклистичких стаза и бициклистичких трака, првенствено због безбедности", истиче наш саговорник.

Недеља мобилности обележена је у 2.600 европских градова. Укључено је 250 милиона становника, а циљ је да се смањи коришћење аутомобила, да се људи више крећу а и да ваздух буде чистији.

По најновијим подацима СЗО, у Србији од последица загађеног ваздуха годишње умре 6.000 људи.

"Сваки дан без аутомобила значи истовремено и дан шансе да најмање пет посто људи на средњорочном року до пет година нема шансу да добије повишени крвни притисак", каже др Периша Симоновић са Института за јавно здравље Батут.

У Србији је само прошле године увезена 131.000 половних аутомобила, а само 15 електричних возила.

"Ми ћемо разговарати у Влади да покушамо да нађемо финансијска средства како би следеће године покушали да субвенционишемо увоз електричних и хибридних аутомобила, а остале мере кад су у питању, у енергетици пре свега су мере које подразумевају побољшање технологија", рекао је министар заштите животне средине Горан Триван.

"Почетком следеће године ћемо купити преко 300 нових аутобуса од чега ће 80 аутобуса бити електрични", рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

У неким земљама бицикл је основно превозно средство. Холандија, на пример, има више бицикала него људи.

Како се планира, у наредне три до четири године у Београду би требало да буде изграђена мрежа од 120 километара бициклистичких стаза и тада би бицикл могао да се користи и као превозно средство, а не само за рекреацију као до сада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво