Међународном сарадњом до одбране од сајбер-криминала

Питања високотехнолошког криминала и информационе безбедности нераздвојан су сегмент националне и међународне безбедности, па су координација и прекогранична сарадња неопходне како би се спречио сајбер-криминал, порука је министара унутрашњих послова из региона са панела у оквиру конференције о високотехнолошком криминалу "Повежи се сигурно".

Министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу рекао је да данашњи сајбер-свет носи са собом бројне претње и да се мора радити још више на обезбеђивању сајбер-безбедности, јер се ту, каже, боримо против теоризма, крајње деснице и левице, трговине наркотицима, дечје порнографије, прања новца, организованог криминала.

Према његовим речима, сајбер-криминал представља велику претњу по политички, економски и пословни свет, као и по сваког појединца, јер свако од нас има личне податке на мрежи, а њихова злоупотреба могла би да резултира клеветом или негативним утицајем на конкурентност, ако је реч о компанијама.

Изнео је податак да се 350 мејлова шаље у минуту, а на хиљаде фотографија се "аплоудује" на Фејсбук, што отежава борбу против криминалних и терористичких активности, каже турски министар.

Навео је да Турска производи софтвер системе, одбрамбене системе, као и да имају посебан центар за хитне позиве.

"Имамо изузетно ефикасан оперативни софтвер, све безбедносне институције могу да размењују податке", појаснио је Сојлу.

Пинтер: Неопходна размена информација међу земљама

Министар унутрашњих послова Мађарске Шандор Пинтер истакао је да се мора градити међународна мрежа одбране од сајбер-криминала, јер се ниједна земља не може изоловати из тог процеса.

Често, навео је, напади не долазе из исте земље, па је размена информација неопходна, што Мађарска и чини, делећи податке до којих дође са Интерполом и међународним организацијама.

Указао је да су извори напада често и прикривени, што сваку државу чини рањивом, па је зато потребна сарадња међу владама, али и научника, образовних установа, институција и фирми које развијају посебне програме.

Потребно је, додао је Пинтер, и да се сваки напад и претња до краја истраже, али и да се информације поделе са другима, како се слично не би поновило.

Технолошке промене су, каже, брзе, па и прилагођавање мора бити брзо.

Истиче да за терористе није карактеристично да су глупи, они су паметни, али без морала и брзо реагују на промене, па зато и рекација мора бити брза, ако не и бржа.

Нухоџић: Информациона безбедност заједнички интерес човечанства

Министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић истакао је да су питања високотехнолошког криминала и информационе безбедности нераздвојан сегмент националне, регионалне и међународне безбедности, као и питања која имају све већу улогу за функционисање једног друштва и државе.

Каже да је Црна Гора у претходном периоду ускладила своја документа и законе са стандардима ЕУ и додао да су у децембру прошле године усвојили Стратегију о сајбер-безбедности за 2018-2021. године.

Том стратегијом, додао је Нухоџић, утврђени су приоритети за све безбеднији сајбер-простор и то заштита критичне информатичке инфраструктуре, снажење административних капацитета, заштита података, едукација у области сајбер-безбедности, јачање партнерства јавног и приватног сектора и унапређење регионалне и међународне сарадње. 

"Црна Гора је на време препознала опасност кривичних дела из обасти вискотехнолошког криминала, те је кривични законик усагласила са Конвенцијом ЕУ", истакао је Нухоџић.

У плану је, наводи, и увођење кривичних дела за социо-инжењеринг и преваре путем интернета, као и формирање базе за сексуалне преступнике и базе за лица којима ће бити онемогућен приступ дигиталним уређајима.

Црногорска полиција је током четворогодишњег периода, колико постоји организациона јединица за борбу против технолошког криминала, поднела више од 57 кривичних пријава.

Те пријаве су, каже министар унутрашњих послова Црне Горе, поднете због почињених кривичних дела као шту су неовлашћено упадање у компјутерски систем, фалсификовање и злоупотребе кредитних картица, дечије порнографије, угрожавања сигурности, као и неовлашћено прикупљање података.

"Информациона безбедност представља заједнички интерес човечанства и односи се на глобални мир и развој, као и на националну безбедност свих држава. Међутим, ова предност носи и нове безбедносне ризике и изазове, а адекватан одговор могуће је дати једино заједничким напорима, умрежавањем, повезивањем и разменом искустава међу државама", поручио је Нухоџић.

Спасовски: Сајбер-претње међу најзначајнијим безбедносним претњама

Министар унутрашњих послова Македоније Оливер Спасовски каже да нема сумње да су последњих неколико година сајбер-претње међу најзначајнијим безбедносним претњама у савременом друштву.

Истиче да је Македонија почела званичну борбу против сајбер-криминала 2005. када је ратификовала Европску конвенцију о компјутерском криминалу Савета Европе.

Пре око три месеца, та држава је усвојила и Националну стратегију сајбер-безбедности за период од 2018-2022, каже Спасовски, која је, додаје, развијана у складу са стратегијама ЕУ и политике залагања за сајбер-безбедност НАТО-а.

"Та стратегија служи као путоказ за развој безбедног сајбер-окружења привреде, бизниса и грађана", подвукао је Спасовски.

Истакао је да ће македонско министарство наставити да буде део широког фронта заједно са суседима и партнерским државама, посебно са ЕУ и њеним институцијама у безбедном коришћењу савремене технологије.

Раније данас на отварању конференције о високотехнолошком криминалу "Повежи се сигурно" говорили су премијерка Ана Брнабић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и европски комесар за унутрашња питања и миграције Димитрис Аврамопулос.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво