Брнабић: Србија решена да се бори против сајбер-криминала

Штета од сајбер-криминала износи 600 милијарди долара годишње у свету и та сума је сваке године већа, навела је премијерка Брнабић на конференцији о високотехнолошком криминалу. Европски комесар Димитрис Аврамопулос изјавио да су политике о заштити сајбер-простора све значајније. Министар Стефановић поручио да борба против сајбер-криминала треба да укључи све међународне актере, јавни и приватни сектор, стране компаније, полицију.

Ана Брнабић је, на отварању конференције о високотехнолошком криминалу и информационој безбедности "Повежи се сигурно", поновила да је дигитализација један од приоритета владе, али и приметила да поред свих прилика које дигитализација пружа, она доноси и сет нових ризика са којима морамо да се суочимо.

У том смислу, навела је да је Србија међу првима успоставила посебно Тужилаштво - за борбу против високотехнолошког криминала, као и посебно одељење у МУП-у за борбу против високотехнолошког криминала.

Навела је и податак да је прве године било 19 пријава, да је тај број растао годинама, па је прошле године било више од 2.000 пријава.

"МУП је више пута добио признање за међународну сарадњу у борби против сајбер-криминала и то најбоље говори о решености Србије да се бори против тога", рекла је Брнабићева.

Додала је да МУП користи све канале међународне сарадње у борби против сајбер-криминала, са Интерполом, Еурополом и регионалним организацијама, као и то да Србија у области информационе безбедности има регулативу усклађену са регулативом ЕУ, Конвенцијом Савета Европе и међународним стандардима.

Подсетила је да је, између осталог, донета Стратегија развоја информационе безбедности до 2020. године чиме је испуњена обавеза у процесу приступања ЕУ, да је 2016. усвојен Закон о информационој безбедности, а у оквиру РАТЕЛ-а формирана служба за информациону безбедност и технологије, који је део међуанродне организације за сарадњу у тој области.

То, наглашава, говори да је Србија спремна да се суочи да изазовима у области информационе безбедности и да борбу против високотехнолошког криминала води са водећим европским земљама.

Истакла је да технологија на дневној основи брзо напредује и да зато морамо константно да развијамо способност одговора на безбедносне изазове.

"Србија је посвећена свим облицима дигитализације и наставићемо да улажемо у то, како бисмо искористили све предности доба у коме живимо, а са друге стране, поносна сам што се активно боримо поротив свих претњи и што смо свесни свих претњи и што смо довољно рано почели против тога да се боримо", рекла је премијерка.

Навела је да је држава посвећена безбедности грађана, као и привреде и друштва у целини, у сваком простору, па и онлајн.

Аврамопулос: Све важније политике заштите сајбер-простора

Европски комесар за унутрашња питања и миграције Димитрис Аврамопулос изјавио је да је питање сајбер-безбедности важно за грађане, владе, економије и пословне људе, јер је свет је све дигитализованији, па су и дигиталне политике о заштити сајбер-простора све значајније.

Указао је да се дигитална и онлајн безбедност преплиће са физичком безбедношћу и интегритетом.

Како је рекао, мрежу користе различити крминалнци, као и терористи, јер је лако починити сајбер-злочин, а тешко их је открити и приписати некоме.

Додао је да узвештај Еуропола указује да "даркнет" остаје разлог за бригу, и указује на везу између сајбер-криминала и тероризма, те да учесталост криминалних активности и све више инцидената на интернету, показују да су отребне нове мере заштите на том плану.

Како је рекао, терористи могу да користе интернет како би ширили пропаганду, па је прошле године на нивоу ЕУ прошле године предложен закон који би обезбедио да такви он-лајн садржаји буду уклоњени што пре са мреже, као и да се уклоњени садржаји не смеју појавити негде другде.

"Готово 100 година после Првог светског рата не боримо се више у рововима, већ се све више боримо против застрашујућих идеја, претњи, акција и система у виртуелном свету. Морамо да се боримо против оних који прете нашим деморкатијама, да будемо проактивни и радимо заједно", нагласио је Аврамопулос. 

У том смислу, подвукао је као важну сарадњу са интернет компанијама, које пружају подршку. Важно је, каже, да "офлајн" правила важе и "онлајн".

"Треба да се боримо и против проневера и потребан је ефикаснији одговор - препознавање, улажење у траг и довођење пред лице правде сајбер-криминалаца. Препознавање, улажење у траг и кривично гоњење су од суштинског значаја за борбу против сајбер-криминала", рекао је Аврамопулос.

Аврамопулос је навео да Србија, као партнер на Балкану, учествује у заједничком пројекту ЕУ, који јача могућност власти да се бори против сајбер-криминал.

Стефановић: Ове године 77 пријава за високотехнолошки криминал

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је Специјално одељење МУП-а за борбу против високотехнолошког криминала током 2018. поднело 77 кривичних пријава против 82 лица.

Додао је да је за претходних 10 година, колико постоји, то одељење поднело 881 кривичну пријаву против 1906 лица.

Такође, министар је нагласио да је у акцији "Армагедон" које бори против сексуалне експлоатације малолетних лица у порнографске сврхе до сада поднета 191 кривична пријава и ухапшено 168 лица.

Говорећи о конференцији која се по први пут одржава у Србији на ту тему, каже да борба против високотехнолошког криминала треба да укључи све међународне актере, јавни и приватни сектор Србије, стране компаније из региона и света, полицију.

Нажалост, каже министар, поред свих позитивних, хуманих и образовних предности свој виртуелни облик добио је и криминал, насиље, дечја порнографија, тероризам, лажне вести, прање новца, угрожавање личних права и слобода...

Подвукао је и да у последњих 15 година више није могуће замислити извршење било којег крвичног дела без интеренета или рачунара.

Истиче да су се све полицијске службе у свету нашле пред великим проблемом који није заобишао ни Србију.

На конференцији о високотехнолошком криминалу и информационој безбедности "Повежи се сигурно" говорили су и министри унутрашњих послова Турске, Мађарске, Црне Горе и Македоније који су поручили да су координација и прекогранична сарадња неопходне како би се спречио сајбер-криминал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво