ЕК: Фронтекс ће помоћи Србији да контролише границе

Када на снагу ступи споразум који су данас парафирали комесар Димитрис Аврамопулос и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, Европска агенција за граничну и обласку стражу (Фонтекс) биће у могућности да спроводи оперативне активности и распоређује тимове у областима Србије.

То ће бити могуће у областима које се граниче са ЕУ, а у договору са српским властима и уз одобрење власти граничне земље чланице, саопштено је из Европске комисије.

Димитрис Аврамопулос и Небојша Стефановић су у Београду, наводи из ЕК, покренули статусни споразум који ће, када буде званично ратификован, омогућити тимовима Фронтекса да буду распоређени у Србији.

"Агенција ће бити у могућности да помогне Србији у управљању границама и извршаваће заједничке акције са Србијом, посебно у случају изненадне промене миграционих кретања", стоји у саопштењу Европске комисије.

Из седишта Европске комисије поручују да ће нацрт статусног споразума који је данас покренут са Србијом бити званично потписан када обе стране заврше неопходне законске процедуре. 

Додаје се да је за ратификацију споразума неопходна и пристанак Европског парламента. 

У саопштењу Европске комисије наводи се да је нацртни споразум са Србијом трећи покренути споразум са парнерима на Западном Балкану.

Први је био инициран са Албанијом у фебруару, а други са Македонијом у јулу ове године.

Преговори са Црном Гором и БиХ још су у току, наводи се у Комисији.

У саопштењу Европске комисје додаје се да Европска агенција за граничну и обласку стражу већ може да распоређује тимове и буде оперативна на територији земља које нису чланице ЕУ уз претходне консултације ЕУ и земље која је у питању.

Према новом предлогу Европске комисије, Фронеткс ће до 2020. године бројати 10.000 људи и моћи ће да склапа споразуме о сарадњи и са земљама које нису у непосредном окружењу ЕУ.

У Европској комсији наводе да је задатак Европске граничне и обалске страже боља заштита спољних граница ЕУ, ефикасно управљање миграционим токовима и обезбеђивање високог нивоа сигурности у ЕУ.

У питању је оперативни инструмент чији ће припадници бити под контролом земље домаћина, а радиће на одобравању или одбијању улазака на спољним границама ЕУ, али и пресретању појединца који су границу прешли нелагално, објашњавају у Европској комисији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво