Шарчевић: Све разредне старешине у деветој платној групи

Министар просвете Младен Шарцевић изјавио је да су синдикати у просвети добили фер понуду – да све разредне старешине уђу у девету платну групу.

Младен Шарчевић је појаснио да матрица за платне разреде подразумева и разлику у квалитету рада, а да су синдикати добили фер понуду – да све разредне старешине улазе у девети ранг.

Како каже, уз оне који су радили у отежаним условима, то је више од 57–58 одсто запослених.

"Уз чињеницу да у систему има око 20.000 људи на привременим и повременим пословима, младих који тек треба да се докажу – имамо око 27 одсто људи који не би ушли у девету групу, у први платни разред, већ би остали у осмој групи, у трећем платном разреду", рекао је Шарчевић новинарима у гимназији "Патријарх Павле".

Шарчевић је, коментаришући најаву просветара да ће од понедељка часови свакодневно бити скраћени на 30 минута, док се не уваже захтеви да сви просветни радници са седмим степеном стручне спреме буду у деветој платној групи у првом разреду, рекао да је захтев да сви будемо исти – уравниловка.

Матрица каже и да никоме плата не може да буде мања него што је сада, наводи министар.

"Мислим да је то борба за њихову репрезентативност и чист синдикализам, ја то и њима кажем", додао је министар.

Шарчевић је навео и да се залаже да просветни радници буду добро плаћени и каже да иста матрица даје могућност да било који колега из основне или средње школе може доспети у 11. или 12. групу.

"Ако он може својим квалитетом доћи до ранга професора универзитета, не знам о чемо причамо", рекао је Шарчевић.

Додао је да је министарство све време отворених врата и да се тренутно израчунава "шта би било кад би било", те истиче да просвета није сама и да би, уколико они направе свој модел, то пореметило здравство, област социјалне заштите и друге.

"Остаје да преговарамо даље о томе. Предлог ће за дан-два бити код премијерке, када службе израчунају модел", рекао је Шарчевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво