Ријалити (не)култура

Ријалитијима није место на програмима са националном фреквенцијом, сматра министар културе уз оцену да порнографски садржаји, без обзира на време емитовања, не смеју да имају место на таквим телевизијама. Каже да не зна ни чему служе осим што народ заглупљују.

Актуелни ријалити програми опиру се дефиницији формата, попримају примитивну форму и пласирају јефтине, вулгарне садржаје. Ипак су веома гледани. Човек задужен за културу у Србији каже да то не би смеле да приказују телевизије са националном фреквенцијом и срамота су за нашу медијску сцену.

"Мало по мало се спушта лествица доброг укуса и она иде ка потпуној нули. Ми сматрамо да су обавезе које проистичу из уговора о давању националне фреквенције да се емитује квалитетан информативни програм, да се емитују садржаји из области културе, да се емитује наравно и забавни програм, у оквиру кога спадају и тзв. ријалити програми, али да то све мора имати неку меру и границе укуса", истиче Владан Вукосављевић, министар културе и информисања.

Регулаторно тело за електронске медије, пре свега због популарности и контроверза, истажује, надзире и анализира емисије ријалити програма код националних емитера. Кажу, само спроводе закон.

"У складу са својим законским овлашћењима и у складу са Законом о електронским медијима, покрећу се поступци и изричу мере, то је оно што регулаторно тело може да уради. Све друго је везано за промену закона и доношење нових обавеза како самим пружаоцима услуга електронских медија, тако и регулаторном телу", објашњава Горан Пековић, члан Савета РЕМ-а.

Мора да се мења закон, кажу стручњаци.

"Мислим да најозбиљније нам следи доношење новог закона, јер сада нити Министарство, нити РЕМ могу да предузму мере, јер закон све то не предвиђа. Дискурс просташтва, вулгарности, баналности одједанпут почиње да се слави", наглашава Милена Драгичевић Шешић, професорка ФДУ.

Свака телевизијска станица са националном фреквенцијом у обавези је да емитује програме из културе, за разлику од Радио-телевизије Србије, већина то не чини.

Полемику о ријалити програмима власника телевизије Пинк Жељка Митровића и министра Вукосављевића можете погледати овде

број коментара 23 пошаљи коментар
(среда, 19. сеп 2018, 14:48)
Neša [нерегистровани]

Ah

Očekujmo (ne)očekivano, smenu ministra.

(среда, 19. сеп 2018, 12:42)
Ne,Kultura [нерегистровани]

Prvo početi...

od političara i Skupštine!...

(среда, 19. сеп 2018, 11:49)
Вукица [нерегистровани]

Српско вишевековно искуство

И ствараоце "ријалити"-небулоза, а и оне који их на тв-каналима даноноћно прате, поистовећујући се са накарадним ликовима, који не презају ни од чега за динар (или евро?) више, најбоље описује она наша народна: "Чега се паметан стиди, тиме се будала дичи". (Нажалост, некултура надире са свих страна: преко музике, серија, филма, штампе, назови-књижевности, политике... а оних који се стиде је све мање и мање. Министар ће тешко успети да заустави срозавање свих људских вредности у народу, ако не буде имао подршку оних на власти, свесни смо тога. Надајмо се да његова изјава најављује неке нове, свежије ветрове бар у ресору за који је задужен... Од нечег се мора почети!

(среда, 19. сеп 2018, 10:43)
anonymous [нерегистровани]

Dela a ne reci

Dosta price. Uradite nesto vise

(среда, 19. сеп 2018, 09:32)
anonymous [нерегистровани]

Подршка министру

Подршка министру за укидање ријалитија! Крајње је време!

(среда, 19. сеп 2018, 08:48)
Panto Peric [нерегистровани]

...u potpunosti se

slazem sa Vasim komentarom.Ako je nekome do pornografije,ima CD pa neka gleda ceo dan.

(среда, 19. сеп 2018, 07:41)
anonymous [нерегистровани]

Obavezno

Ukinuti. Meni se smuce svi tamo a zamislite kad deca to gledaju. Tu je Kultura na naj-najnizem nivou.

(среда, 19. сеп 2018, 03:23)
Neša [нерегистровани]

Ah

@Rada

Zašto demagogija? Pa političari žive od nje. Anonimus je u komentaru Specijalni rat napisao suštinu. Nažalost, suštinske borbe protiv toga neće biti. Pinkoizovani Mitrović, predstavnik Boga i batine, već je, na "svoj" način, odgovorio ministru.

(среда, 19. сеп 2018, 01:15)
anonymous [нерегистровани]

Ali kad ti prostačine puste "rijaliti" program na velikom televizoru u sali gde proslavljaš venčanje...

Na centralnom mestu u sali za proslave televizor, a na njemu nešto od "rijaliti" programa u Srbiji. I kad te još gazdarica snima telefonom i objavljuje "live" na svom FB ili nekom drugom profilu.
Takva gazdarica ide uz takvu kulturu u Srbiji. Ako se nešto ne uradi, imaćemo sve gluplju naciju u duhu "rijaliti" programa.

(среда, 19. сеп 2018, 01:14)
anonymous [нерегистровани]

Specijalni rat

tako je apsolutno ste u pravu i ne samo realiti nego guranje starleta po novinama koje su ustvari promocija prostitucije kao one su uspesne dame...muzika je mislim najgore sto imamo .Pitam se ko uopste pravi ovakvu muziku u Srbiji i sa kojim ciljem "malo viski malo koka kola" ,promovisanje narkotika ,pistolji ,besna kola koje 99% gradjana moze samo da vidi na televiziji.I onda nki klinac gleda sve to i kaze ma jacu biti kriminalac imacu ovo imacu ono ,devojke itd.Molim vas unistite to ,ovi koji prave programe ce se siguran sam brzo prilagoditi novim uslovima poslovanja i zdravo,nece oni tu izgubiti nista a mi cemo dobiti.