Лазаров: Србија није потписала споразум са ЕУ о Фронтексу

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање Зоран Лазаров изјавио је да није потписан споразум између Србије и ЕУ, који спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу (Фронтекс).

"Познато је да постоји процедура по којој је неопходно да се оваква врста споразума најпре парафира, а затим потпише, те уколико би овакав споразум био потписан, он би, по обавезној процедури, морао ићи на ратификацију у Народну скупштину, јер не може ступити на снагу док не буде ратификован", навео је Зоран Лазаров, саопштио је МУП.

Лазаров је назначио и да уколико би представници Фронтекса били постављени на нашим границама, њихова улога састојала би се у заштити државних граница од миграната, искључиво у сарадњи са српском полицијом. 

Подсетио је и да је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић више пута јасно рекао да Србија неће бити било каква зона за смештање миграната и да је то јасан став Србије. 

"Верујем да не треба ни да подсећамо ни домаћу ни светску јавност да се Србија према мигрантима увек понашала и понаша у складу са свим међународним правилима и начелима хуманости", истакао је Лазаров.

И премијерка Србије Ана Брнабић негирала је да се прича о доласку Фронтекса у Србију и поручила да су све то гласине и трачеви. 

Како је јуче писао Дојче веле, у Бриселу тврде да је Србија пристала да обезбеди приступ граничарима Фронтекса и наводе да комесар ЕУ за избеглице Димитрис Аврамопулос тврди да су одговарајући споразуми већ постигнути са Србијом, Албанијом и Македонијом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи