Брнабић: Центри за мигранте у Србији - трачеви и гласине

Председница Владе Србије Ана Брнабић негирала је да се прича о центрима за мигранте у Србији и о доласку Фронтекса и поручила да су све то "гласине и трачеви".

"Молим вас да не ширимо гласине да ће у Србији да буду неки центри за мигранте, па ће онда Фронтекс... Не. Не говори се и никада се није говорило о томе. Немојте да се играмо таквим стварима", рекла је Брнабићева, одговарајући на питање новинара у вези са доласком Фронтекса у Србију и наводним центрима за мигранте.

Да ли ће Фронтекс распоредити своје снаге по Србији и из Министарства унутрашњих послова стиже појашњење – споразум о сарадњи са МУП-а и те европске агенције није потписан.

"Познато је да постоји процедура по којој је неопходно да се оваква врста споразума најпре парафира, а затим потпише, те уколико би овакав споразум био потписан, он би, по обавезној процедури, морао ићи на ратификацију у Скупштину", каже Зоран Лазаров, помоћник министра и начелник Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање.

Лазаров је назначио и да уколико би представници Фронтекса били постављени на нашим границама, њихова улога састојала би се у заштити државних граница од миграната, искључиво у сарадњи са српском полицијом.

Премијерка Брнабић је рекла да је сарадња са Фронтексом најбоља пракса сарадње Србије са ЕУ.

Брнабићева је подсетила да је Србија била специфичној ситуацији, јер су долазили мигранти из земаља ЕУ да би наставили даље у друге земље Уније, тако да се овде не чувају границе ЕУ.

"Ми смо чували границе ЕУ и то на најбољи начин, здруженим снагама војске и полиције, на најхуманији начин и молим вас да трачеве не преносимо као могућу истину, на коју званичници ЕУ и Србије треба да одговарају", рекла је Брнабићева.

Претходно су на новинарско питање поводом Фронтекса одговарали шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, након чега се премијерка придружила одговору и појаснила да је реч о гласинама и трачевима.

Фабрици је навео да ЕУ и Србија заједно раде на решавању питања великог прилива миграната, да је ЕУ пружила у том смислу подршку Србији и да Фронтекс већ сарађује са српским властима.

За дефинисање сарадње потребан статусни споразум

Да би се потпуно дефинисао ниво сарадње, потребан је статусни споразум, рекао је Фабрици и додао да европски комесар за миграције Димитрис Аврамопулос долази наредних дана у Србију, као и да је у плану да тај статусни споразум, о којем се, каже, већ неко време преговара, буде и потписан.

"Овакав споразум већ је потписан са другим земља у региону и биће инструмент преко којег ће ЕУ, кроз своје агенције, сарађивати са Србијом по питању миграција", рекао је Фабрици.

На питање шта споразум подразумева, Фабрици је одговорио да се предвиђа да званичници Фронтекса раде са колегама из Србије директно, да ће постојати заједничке активности, али да ће комесар који ће доћи у посету Србији моћи детаљније о томе да говори.

Јадранка Јоксимовић такође је навела да постоји нека врста оперативне сарадње Србије и Фронтекса, што је, каже, и део обавезе из поглавља 24.

"Што се тиче документа, МУП већ неко време разговара и преговара о садржини споразума и видећемо на који начин ће се то финализовати. Али, то је ствар која у оперативном и практичном смислу већ постоји, питање је прецизирања самог статуса", рекла је Јоксимовићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи