Национална гарда Охаја посетила КЦ Ниш, најављена донација

Делегација Националне гарде Охаја посетила је Клинику за кардиохирургију Клиничког центра Ниш, а директор те клинике Драган Милић навео је да ће захваљући донацији број операција на тој клиници са 250 моћи да се подигне на 500.

Милић, који је и оснивач Клуба српско-америчког пријатељства и сарадње, каже да је комплетна донирана опрема у функцији, те да је прошле недеље на клиници на чијем се челу налази урађено 12 кардиохируршких интервенција за недељу дана, док је просек раније био четири до пет операција.

Директор клинике је навео да је потребно још особља које би, уз опрему која се користи, омогућило да се уради и више од 500 операција, што би елеминисало листе чекања.

"Стопа смртности на нашој клиници је свега 1,8 одсто и на томе се захваљујем и донорима и запосленима, а са америчком војском договарамо будуће донације", рекао је Милић.

Директор клинике је истакао да је обезбеђивање средстава за куповину опреме за лабораторију за генетска истраживања и хајла типизацију "готово пред реализацијом", те да ће то подићи ниво здравства у целој Србији.

"То ће бити прва таква лаборатрија у Србији, а донација ће, као и претходна, бити више од 400.000 евра. Лабораторија ће се налазити на Медицинском факултету у Нишу", рекао је Милић.

Са делегацијом која је посетила КЦ Ниш дошао је и оснивач хуманитарне организације "Спирит оф Америка", Џим Хејк, који је навео да се та организација финансира од донација грађана САД, те додао да је Американцима веома стало до Србије и Срба.

Хејк је подсетио да се пре 100 година, за време америчког председника Вудро Вилсона, српска застава вијорила на Белој кући и додао да то представља специјалну везу између Србије и САД.

Хејк је навео да су савезништва и пријатељски односи приоритет САД што, како каже, показује и одлука секретара за одбрану САД Дзејмса Матиса да јачање савезништва стави на врх приоритета стратегије националне одбране.

Хејк је додао да треба градити заједничку будућност и истакао да се слаже са речима амбасадора САД у Србији Кајла Ската да је важно радити на томе да се Србија и САД поново приближе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво