Специјални тужиоци за борбу против дивље градње у Београду

У Првом основном јавном тужилаштву у Београду формирано је Одељење за спречавање грађења без грађевинске дозволе, специјализовано за поступање по кривичним пријавама за такозвану дивљу градњу, у циљу превенције извршења тог кривичног дела и смањења броја учинилаца, речено је "Танјугу" у том тужилаштву.

Након ступања на снагу Закона о озакоњењу објеката 1. јануара 2015. до 25. августа ове године, због кривичног дела "грађење без грађевинске дозволе" око 500 кривичних пријава против познатих учинилаца поднето је само овом београдском тужилаштву, које је надлежно за градске општине Стари Град, Врачар, Звездара, Савски венац и Палилула.

Подаци Градске управе говоре да је буџет града Београда нелегалном градњом оштећен за више од 70 милиона динара.

Због тога је, уз сагласност Републичког јавног тужиоца, Тужилац Првог основног јавног тужилаштва у Београду донео одлуку о формирању посебног Одељења за спречавање грађења без грађевинске дозволе, које ће се специјалозовати за поступање по кривичним пријавама које убудуће буду поднете поводом дивље градње.

У тужилаштву истичу да је циљ поступања овог Одељења пре свега превентивно реаговање свих надлежних државних органа како би се учиниоци кривичног дела грађење без грађевинске дозволе спречили да заврше започето кривично дело, као и како би се убудуће смањио број учинилаца. 

Наиме, "дивља градња" представља кривично дело, које карактерише грађење нових или извођење радова на реконструкцији постојећих објеката и то без грађевинске дозволе.

Извршилац основног облика овог кривичног дела, за које је предвиђена казна затвора од три месеца до три године и новчана казна, може бити извођач радова и одговорно лице у правном лицу које је извођач радова.

У случају да кривично дело изврши инвеститор или одговорно лице у правном лицу које је инвеститор објекта, закон предвиђа казну затвора од шест месеци до пет година и новчану казну.

Тежи облик овог кривичног дела  

Тежи облик овог кривичног дела постоји када поменута лица, након доношења решења о обустави радова, наставе започету градњу, за шта је прописана казна затвора од једне до осам година и новчана казна.

Прво основно јавно тужилаштво у Београду, које је месно надлежно са централне градске општине сматра да би овакво специјализовано поступање брже и ефикасније остварило циљеве у сузбијању нелегалне градње и на реконструкцији постојећих и изградњи нових објеката, а нарочито оних са већом квадратном површином.

Ово је посебно важно ради поштовања граница Генералног урбанистичког плана Београда, односно основног, стратешког плана просторног развоја Београда, напомињу у Првом основном тужилаштву.

Кажу да ће формирањем овог одељења бити омогућено ефикасније искоришћавање свих овлашћења јавног тужиоца предвиђених кривичним законима као што су задржавање и евентуално предлагање притвора за учиниоце овог кривичног дела, затим одузимање радних машина, грађевинског материјала и других предмета који су били намењени или употребљени за извршење овог кривичног дела. 

Идеја је подизање мултисекторске сарадње на виши ниво са свим државним органима надлежним за решавање питања недозвољење градње, као и стална координација овог тужилаштва са Градским секретаријатом за инспекцијске послове-сектором за грађевински и урбанистички инспекцијски надзор, Грађевинским инспекцијама градских општина, представницима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и представницима МУП-а.

Благовремено сузбијање свих облика недозвољење градње 

Прво основно тужилаштво верује да ће се на овај начин осигурати благовремено сузбијање свих облика недозвољење градње и вршења како специјлане тако и генералне превенције, у смислу спречавања учиниоца да чини кривично дело, као и утицај на њега и друге да убудуће не чине ово кривично дело.

Иначе, поред новофирмираног, Прво основно тужилаштво у Београду у оквиру кривичног одељења већ има специјализована одељења - за борбу против насиља у породици и привредно одељење. 

Мимо кривичног има и одељење за привредне преступе које је једино у целом граду Београду и заступа оптузне акте пред Привредним судом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво