Положени венци на Споменик обешеним родољубима

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић положио је, у име Владе Србије, венац на Споменик обешеним родољубима на Теразијама, у знак сећања на пет грађана Београда које је немачки окупатор обесио 1941. године.

Министар Ђорђевић иситче да је неговање традиције ослободилачких ратова један од приоритета министарства које води и да се никада неће заборавити страдање цивила и свих који су се борили за ослобођење наше земље.

"У наредном периоду ћемо посветити много већу пажњу меморијалима и споменичком наслеђу наше земље", каже Ђорђевић.

Венце је, у име града Београда, положио и помоћник градоначелника Андреја Младеновић, који је подсетио да се овај датум сваке године обележава сећањем на страдале родољубе, суграђане, који су међу првима страдали у окупираном Београду.

"Они су на зверски начин погубљени и обешени на Теразијама и били данима изложени погледима Београђана, како би се застрашили и како би се угушила свака клица отпора. Београд је много страдао у Другом светском рату и то сећање не сме да избледи", истиче Младеновић.

Додаје да ће ове године бити обележено и 100 година од завршетка Првог светског рата, а да ће Град, заједно са Републиком и Војском Србије, на прави начин обележити ту велику годишњицу, коју ће славити цео свет.

Немачке окупационе власти су 17. августа 1941. ухапсиле петорицу припадника Покрета отпора у Београду, мучиле их и стрељале у дворишту затвора.

Њихова тела су остављена да данима висе на стубовима јавне расвете на Теразијама са циљем да се заплаши народ Србије и одврати од ослободилачке борбе.

Споменик обешеним родољубима на Теразијама подигнут је 1983. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво