Шта је технички исправнo, а шта неисправнo возило

Већ скоро месец дана је прошло од увођења нових техничких прегледа, а јавност и даље тражи одговоре на конкретно питање: шта је технички исправан, а шта технички неисправан аутомобил. Грађани су и даље у дилеми шта су њихова права и могућности. МУП је зато поново протумачио правила и дао прецизна упутства.

Стојан Спасић из Саобраћајне полиције МУП-а Србије у разговору за РТС каже да је било доста недоумица када је реч о техничким прегледима, али да је најбитније да је возило механички исправно, те да је естетика у другом плану.

Тако возило које има мања механичка улегнућа, које је вишебојно, има мање напрслине на шофершајбни или светлосној групи, површинску корозију или различите раткапне може да прође технички преглед.

Оно што није дозвољено и због чега возило неће бити прихваћено јесу различите величине пнеуматика на истим осовинама, механичка оштећења, рупе настале од корозије или уколико возило нема прописану опрему.

Такође, уколико су стакла затамњивана накнадно а не фабрички, власници морају да имају потврду из Агенције за безбедност саобраћаја да је затамњивање урађено према прописаним стандардима.

Возачима се препоручује да на време оду на технички преглед, што могу учинити 30 дана пре истека регистрације.

"На тај начин избећи ће нервозу и неће стрепети да ли ће им возило проћи технички преглед, а возило бити регистровано на време", рекао је Спасић.

Оно на чему ће се инсистирати и што више неће моћи да се дешава је да возило буде регистровано а да уопште није било на техничком прегледу. Тиме ће се, како је рекао за РТС Стојан Спасић, избећи несреће, а значајно повећати безбедност у саобраћају.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво