РТС: Јунајтед групa крши закон

Јунајтед група, којој у Србији припада кабловски оператер СББ, поново обмањује јавност Србије својим новим саопштењем, одговара РТС. Саопштење РТС-а преносимо у целости.

Прво, није тачно да је незаконит конкурс за дистрибуцију РТС програма у иностранству. О законитости одлучује суд, а не Јунајтед група, инвестициони фонд који послује по тржишним принципима и коме је профит једино мерило.

Друго, РТС је направивши своју РТС Планету учинио доступним својих 11 телевизијских и четири радијска канала свим становницима на земљи и тиме је разбио скоро монополски положај СББ у продаји наших програма у иностранству. Од када је прорадила РТС Планета наша телевизија више не мора да трпи уцене СББ-а.

Треће, Јунајтед група односно СББ добро знају да је разумна цена свака она коју неко хоће да плати. РТС је расписао конкурс за дистрибуцију својих програма и није одредио цену. Њу су понудили учесници конкурса. Ако је Јунајтед групи односно СББ-у толико стало до гледалаца учествовао би на конкурсу. Нико их није спречавао у томе, сами су одлучили да се не појаве на конкурсу.

Четврто, услугу враћања програма уназад СББ наплаћује својим корисницима. Зар није логично да онда подели приход од те услуге са свим телевизијама чије програме емитује.

СББ се понаша као да су програми РТС његово власништво које може бесплатно да користи. РТС само брани своје власништво од овакве злоупотребе.

По закону РТС и остале националне телевизије дају своје програме свим кабловским оператерима, па и СББ-у без икакве накнаде. РТС је против овог решења, али поштује закон.

Законе не поштује СББ. По закону СББ не може да реемитује програме РТС ако нема уговор са нашом кућом. Уговор нема и неће да га потпише. То значи да овог секунда РТС може да престане да свој сигнал прослеђује СББ-у. Не ради то због гледалаца. И нека свако одговори за себе, да ли би плаћао претплату СББ-у ако у његовој понуди не би били РТС 1, РТС 2 и РТС 3.

По закону СББ мора да емитује и све програме Радио Београда, али их не емитује.

По закону СББ мора да омогући претплатнику, коме због неплаћања укида своју услугу, да гледа РТС програме, али ни то не ради.

По закону би СББ морао да у иностранству затамњује делове програма РТС, али то не чини увек, доводећи нас у опасност да платимо огромне казне и претварајући себе у "пиратског" емитера што подлеже кривичним санкцијама.

По закону Јунајтед група нема право да реемитује програме РТС на својој платформи ЕОН, али то чини постајући тако велики "пиратски" емитер. Суд је донео коначну пресуду да телевизија Пинк не може да емитује програме РТС без уговора са нашом кућом на својој платформи која је иста као и што је ЕОН. Оно што важи за Пинк мора да важи и за СББ. Закон је за све исти.

Овде можете да погледате саопштење Јунајтед групе

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво