Јунајтед Група: Конкурс за дистрибуцију РТС-а био незаконит

Јунајтед Група, којој припада и кабловски оператер СББ, саопштила је да је одбила да учествује на јавном конкурсу за дистрибуцију РТС-ових канала у иностранству, зато што је конкурс био противзаконит, и у потпуности супротан са пословањем било ког јавног сервиса који треба да тежи да буде доступан што ширем аудиторијуму.

Јунајтед Група подсећа да са РТС-ом има партнерски однос већ годинама и да је до сада дистрибуирала РТС канале на свим платформама које поседује. Констатује, међутим, да је РТС ове године, нажалост, понудио за реемитовање својих канала у иностранству цену која је 10 пута већа од оне коју је Јунајтед Група до сада плаћала, и 27 пута већа од оне коју јавни сервиси просечно наплаћују за емитовање својих програма у иностранству, што је економски неприхватљиво.

"Ми смо се увек руководили принципима да јавни сервис буде доступан свима. Сврха јавног сервиса треба да буде ширење националне културе, језика, традиције и интереса кроз широку доступност, како грађанима у земљи, тако и ван граница Србије где живи наша дијаспора. Подржавамо да се канали РТС-а наплаћују за емитовање ван Србије. Накнаду смо и плаћали свих претходних година, али уз разумну цену, према пракси и ценама других европских јавних сервиса и уз могућност гледања програма путем свих платформи. РТС-у смо понудили износ који је чак три пута већи од онога који смо до сада плаћали, али они нису никад одговорили на понуду", наводе из Јунајтед Групе.

Јунајтед Група додаје и да је одбила да учествује на јавном конкурсу за дистрибуцију РТС канала из разлога што је конкурс противзаконит из материјално-правних и формално-правних разлога, и у потпуности супротан са пословањем било ког јавног сервиса који треба да тежи да буде доступан што ширем аудиторијуму. О незаконитости спровођења конкурса обавестили су, како наводе, све надлежне институције.

"Нисмо никад ни тражили, нити имали ексклузивитет за емитовање РТС-а. Изражавамо бојазан да успостављањем бизнис модела по којем неко треће лице – домаћа или страна компанија, а не РТС, ексклузивно располаже нечим што представља добро од општег интереса грађана Републике Србије, озбиљно угрожава јавни интерес наше земље", поручује се у саопштењу.

Подсећа се и да РТС захтева и надокнаде за емитовање својих канала кроз ЕОН и коришћење функционалности враћања програма уназад (ТВ уназад), што је такође у супротности са светском праксом. Јунајтед Група истиче и да је чињеница да ниједном каналу не плаћају додатно.

"Поменути начини гледања телевизије су део стандардних уговора са свим каналима. Нов начин гледања подразумева интернет, гледање на више уређаја, као и у времену након емитовања", истичу из Јунајтед Групе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво