Брнабић: У Тршићу "Петница" за друштвене науке

Премијерка Србије Ана Брнабић посетила је у Тришићу Образовно-културни центар "Вук Караџић" и нагласила да правимо просвету у којој не учимо младе шта да мисле, већ како да мисле. Поручила је да ће влада подржати тај центар, који ће имати за друштвено-хуманистичке науке значај као научно-истраживачка станица "Петница" за природне.

Ана Брнабић је заједно са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем посетила новоотворени центар "Вук Караџић", где су први пут организоване радионице са средњошколцима и студентима из Србије и Републике Српске.

У центру се одржавају три радионице: Жаргонизми, фразеологизми, дијалектизми у односу на стандардни језик, Фолклористички камп "Вук Караџић" и курс "Историја српске културе".

Брнабићева је истакла да је то први научно-истраживачки центар за друштвене и хуманистичке науке, који ће се бавити очувањем српског језика и културе.

"Ми ћемо то као влада подржати. Драго ми је што смо направили нешто слично као што имамо у ваљевској Петници", нагласила је премијерка.

Каже да је Лозница добар пример локалне самоуправе, као и да се ту на јесен очекују нови инвеститори.

Брнабићева је нагласила да Лозница има потенцијал за развој рударства и да ће тај град ускоро постати центар региона.

"Верујем да је пред вама боља будућност", рекла је премијерка обраћајући се учесницима додајући да управо млади и образовање треба да буду основ боље будућности у Србији.

Додала је да је просек старости њеног кабинета 35 година.

Брнабићева је разговарала и са најбољим ђацима и студентима, стипендистима града Лознице и поручила да је веома важно да млади остану у Србији и да им се зато морају омогућити што бољи услови за живот и рад.

Премијерка је рекла да Србија има сигурну будућности и огроман потенцијал и да ће држава наставити да улаже у образовање и подизање конкуретности српске првиреде.

"Правимо просвету у којој не учимо младе шта да мисле већ како да мисле и то се ради овде", поручила је председница владе.

Истиче да је циљ реформе образовања да има већу везу са привредом и да се зато уводи дуално образовање, како би се повећало запошљавање.

Брнабићева је рекла да су неозбиљне критике да дуално образовање ствара јефтину радну снагу и као пример навела да је нови директор "Дојче банке" био у дуалном образовању, као и директор "Сименса" у Србији.

Министар просвете Младен Шарчевић је рекао да је главни приоритет реформа образовања и дуално образовање.

Он је казао да Центар у Тршићу треба да постане самоодржив по питању финансирања, а његово оснивање показује да држава не формира само инжењерске науке.

"У Тршић ће моћи да дођу деца и из разних других земаља, а ми ћемо овде неговати свој језик и моћи деци да пружимо додатна знања. И то баш у месту где се родио реформатор српског језика", рекао је Шарчевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво