Помени жртвама "Олује"

У Цркви Светог Марка у Београду, као и у другим градовима Србије и Републике Српске, одржан је помен жртвама страдалим током акције "Олуја".

Парастосом у београдској Цркви Светог Марка и полагањем венаца на споменик жртвама страдалим у ратовима у бившој Југославији од 1991. до 2000. године, у Ташмајданском парку обележен је Дан сећања на страдале и прогнане Србе током акције "Олуја".

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, који је у Београду присуствовао помену, рекао је да су "Олуја", али и све друге хрватске војне акције на подручју данашње Хрватске и БиХ, по свом карактеру биле злочиначке, јер је циљ био убијање и протеривање српског народа са својих вековних подручја с једне стране и масовно систематско уништавање српске имовине.

Према његовим речима "јасно је као дан" да је стратешки циљ режима Фрање Туђмана био стварање етнички чисте Велике Хрватске и да је Туђманов режим у суштини извршио агресију на Југославију и на српски народ у Хрватској.

Како је истакао, веома је важно што Тужилаштво за ратне злочине активније и снажније припрема предмете који се тичу бројних злочина над српским народом и на подручју данашње Хрватске, Републике Српске, Федерације БиХ, да покреће истраге и подиже оптужнице.

"Неприхватљиво је да 23 године од завршетка рата на подручју данашње Хрватске и БиХ немамо процесуираних злочина против српског народа", каже Линта.

Указао је на чињеницу да хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић одликује хрватске злочинце, а да Хашки трибунал није учинио готово ништа на процесуирању злочина против српског народа на простору бивше Југославије.

Живко Шапоња је један од 250.000 из избегличке колоне. Мислио је да ће у родном Бенковцу сачекати крај рата, али га је пре 23 године сачекала вест да из њега мора да оде.

"Ја сам стекао утисак да је то била једна режија. Ми смо били само статисти. Мени је најтеже. Мој стриц, 71 годину је имао, ни дан данас не знају се кости његове", прича Шапоња.

Неизвесност од Госпића до Београда за породицу Милеве Пејиновић, трајала је недељу дана.

"Нико није ни био свестан да одлази заувек. Шта може човека горе да снађе него кад изгуби родни крај, шта може горе да се деси", каже Милева Пејиновић.

Помен је служен и у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, а венци положени на Пердуовом гробљу.

Док Србија тугује Хрватска слави. У Книну је одржана централна прослава поводом годишњице "Олује" којој је присуствовао цео државни врх.

Синоћ је у Бачкој Паланци, где живи неколико хиљада протераних, обележен Дан сећања на све страдале и прогнане Србе током те акције.

У акцији хрватске војске и полиције, чијих се последица ових дана сећамо, убијено је или нестало више од две хиљаде људи. Највише цивила.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво