Педесета операција тумора плућа ВАТС методом, брз опоравак пацијента

На Војномедицинској академији урађена је 50. операција тумора плућа минимално инванзивном, такозваном ВАТС методом, без класичног отварања грудног коша. Предности су многобројне, а најважније је да се пацијент брже опоравља и краће остаје у болници.

Има тек 35 година, а већ је морала да се бори са меланомом. Ту малигну болест лекари држе под контролом. Нажалост, Раду је погодио и тумор на плућима.

"Имала сам тумор од 18 милиметара, одстранили су га ВАТС методом, али брзо се опорављам", каже Рада Марковић.

Овај проблем решавао се класичном методом, уз отварање грудног коша у дужни од 25 центиметара. Сада је, уз помоћ одговарајуће опреме и специјалне камере, интервенција за одређене пацијенте много лакша.

"Овом новом методом правимо један рез, инсистирамо на унипорталном приступу од пет центиметара, не ширимо ребра, тај приступ је довољан и за инструменте и за камеру, и хирург држи руке ван грудног коша. Хирург прати операцију на монитару", објашњава пуковник др Владо Цвијановић, начелник Клинике за грудну хирургију ВМА.

"Ви морате одстранити оно што не ваља из организма, по принципима који су одавно одређени и то исто као што бисте радили отвореном хирургијом урадите на овај начин. С тим што су предности овог начина јасне и уочавају се и у данима лежања и у бржем опоравку пацијента", каже потпуковник др Небојша Марић, начелник Кабинета за грудну хирургију ВМА.

Цвијановић каже да је урађено 50 интервенција и то је огромно достигнуће. "Јако сам поносан јер је то будућност грудне хирургије", истакао је Цвијановић.

Клиника за грудну хирургију дежура 24 сата дневно. Убудуће, биће доступна и хирурзима из земаља региона, пошто је Клиника за грудну хирургију ВМА постала тренинг центар за ту методу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво