Србија испред осам земаља ЕУ по иновацијама

Србија је у претходних годину дана остварила значајан раст иновационих перформанси и први пут се налази испред осам земаља чланица ЕУ на листи Европских иновационих резултата коју је представила Европска комисија у Бриселу.

Србија је испунила 22 од укупно 27 индикатора који се реферишу за ову листу и као земља која је оцењена као "умерени иноватор" позиционирала се испред осам чланица ЕУ, међу којима су Мађарска, Грчка, Пољска, Литванија, Хрватска, Бугарска, Румунија и Словачка, саопштено је из Министарства за иновације и технолошки развој.

Коментаришући објављивање најновије листе Европских иновационих резултата, министар за иновације Ненад Поповић оценио је да је историјски напредак Србије на тој листи "најрелевантније признање за напоре које Влада Републике Србије улаже у развој економије вођене иновацијама".

"Ово је истовремено и потврда исправности визије председника Вучића и премијерке Брнабић који су, формирањем кабинета министра за иновације, показали да је Србија опредељена да своју будућност и економски раст гради на иновацијама и знању српских инжењера", закључио је Поповић.

Најбоље резултате Србија је показала за индикаторе инвестиција, у остваривању веза и партнерстава малих и средњих предузећа, иновацији производа и процеса, као и у оствареном утицају иновационих активности на запосленост и запошљавање, наводи се у саопштењу Европске комисије.

При изради листе иновационих резултата Европска комисија користи податке признатих званичних међународних извора који су јавно доступни, као што су Еуростат, Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) и Уједињене нације, а пресек је направљен за податке објављене до 25. априла 2018. године.

Према иновационим перформансама на листи је установљено четири категорије земаља: иновациони лидери, јаки иноватори, умерени иноватори и скромни иноватори.

Иновациони лидери имају перформансе више од 120 одсто у односу на ЕУ и ту спадају пре свега Швајцарска, затим Данска, Финска, Луксембург, Холандија, Шведска и Уједињено Краљевство. Јаки иноватори су остварили између 90 и 120 одсто просека перформанси за ЕУ и ту су се нашли Аустрија, Белгија, Француска, Немачка, Ирска, Словенија.

Ту спадају и Исланд, Израел и Норвешка чије су перформансе представљене у Извештају ЕИС.

Србија је у категорији умерених иноватора који су остварили између 50 и 90 одсто од просека перформанси за ЕУ, а ту су се још нашли Хрватска, Кипар, Чешка, Грчка, Естонија, Мађарска, Италија, Летонија, Литванија, Малта, Пољска, Португал, Словачка, Шпанија и Турска.

Категорија скромних иноватора обухвата земље које су оствариле мање од 50 одсто од просека перформанси ЕУ и ту спадају Бугарска и Румунија, као и Македонија и Украјина, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво