Електронски потпис за први уговор о раду за 50 младих докторанада

У Скупштини Србије 50 младих докторанада потписало је први уговор о раду, и то електронски, и добило посао на научним пројектима у институтима и на факултетима у Србији. Тиме су се придружили групи од више од 650 младих научника, који су добили први посао, пошто су се у марту јавили на конкурс Министарства просвете и науке.

Позив је био отворен за хиљаду најбољих докторанада, млађих од 30 година, са просечном оценом 9 на основним и мастер студијама.

Дигитализација, образовање и наука су приоритети Владе Србије, подсетила је премијерка Ана Брнабић и нагласила да се на томе неће стати.

"Као потврда да смо одлучни да вас подржимо, Влада Србије је ове године повећала буџет за науку за 15 одсто, а следеће године ће га додатно повећати", рекла је Брнабићева.

Да би се обезбедило да подршка буде системска, континуирана и да квалитет дође до изражаја, оснива се Фонд за науку који ће већ следеће године почети да ради, истакла је премијерка.

"Данас овде пред вама могу одговорно да кажем да је ово само почетак. Али важан почетак. Ми смо на почетку промена које ће, ако не поклекнемо пред изазовима, од Србије направити добро место за живот и рад. Влада коју водим има визију победничке Србије дигиталног доба, и наставиће још више да инвестира у знање, креативност и иновације", рекла је Брнабићева.

Премијерка је поручила да ће Влада Србије наставити да улаже у образовање и науку, да верује да Србија има храбрости да постане победник у новом свету у којем се знање и идеје цене више него икада раније, и навела да смо на добром путу, што показује и чињеница да је извоз ИТ сектора у априлу ове године за 44 одсто већи него у истом периоду прошле године. 

Како је рекла, након што је Уговор о раду електронски потписало 50 младих докторанада, они су права елита нашег друштва, а знање је највећа вредност 21. века, честитајући им почетак каријере у истраживачком раду. 

Премијерка је рекла да је Влада Србије креирала пројекат "хиљаду младих докторанада" и оценила да су они, и будући млади истраживачи, покретач и мотор развоја, они који ће умети да одговоре на изазове, да буду креативни и они који су Србији неопходни. 

"Ако заједно останемо на том путу којим смо кренули, верујем да ћемо бити импресионирани резултатима. Верујем да Србија има ту врсту храбрости да постане победник у новом свету у којем се знање и идеје цене више него икада раније и верујем да уимамо знање за то доба" рекал је Брнабић. 

Према њеним речима, влада је управо ИТ сектор препознала као носиоца тих промена, а извоз у том сектору расте 20 одсто годишње, подаци показују да је ове године и 32 одсто а само у априлу 44 већи него у истом периоду претходне године. 

Подвукла је да имамо капацитете да бдуемо део света који се убрзано мења пред нашим очима. 

"Убрзани раст БДП је кључни приоритет којем смо посвећени и улагање у ове области је улагање у нашу будућност коју данас заједно стварамо", казала је премијерка.

Докторандима је поручила да су грађиани света и да јој је драго што ће свој даљи развој остварити у Србији, у својој земљи и додала да ће Влада Србије наставити да улаже напоре и креира амбијент за истраживачки рад и у коме ће они остати у својој земљи, засновати своје породице, али ће влада радити и на томе да врати младе таленте који су отишли из земље.  

Mинистар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствоваo je потписивању уговора у Дому Народне скупштине.

Шарчевић је честитао у име Владе Србије младим докторанdима на успеху и запослењу и пожелео добродошлицу у научну заједницу.

С обзиром на величину земље наука је, оценио је министар, значајно квалитетнија у односу на све друге делатности у њој и указао да нас по научницима и истраживачком раду свуда у свету знају.

Он је најавио и нове моделе и нове стратегије за развој науке, али и два нова закона, о научно истразивачкој делатности и Фонду за науку.  Додао је да ће се водити рачуна да се у Институтима отварају нова места и нови институти. 

Докторанткиња Тамара Ивковић захвалила је у име свих који су данас потисали уговоре, али и претходника.

"Научна заједница је покретачка снага друштва и захтева керативно размишљање и слободу ума и велика ми је част што сам једна од хиљаду нас који ће имати прилику да своје образовање усавршавају у својој земљи и обезбеде њен бржи развој", казала је она. 

Докторанд Веселин Бажановић такође је захвалио на, каже, прилици и могућности да се он и његове колеге развијају и раде у својој земљи и допринесу њеном развоју. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво