Зашто је Кикинда заслужила Европску заставу части?

У згради градске скупштине у Кикинди на почасном месту стоји Европска застава части, коју је у овај град стигла као признање Скупштине Савета Европе за промовисање заједништва и разумевања између народа Европе, а Кикинђани не сумњају да су је заслужили.

Пре свега, како истичу саговорници Танјуга, заставу су заслужили због односа који владају међу становницима овог града у коме живе припадници готово свих нација, због неговања мултикултуралности, интернационалне сарадње, промоције европских вредности.

У Кикинди живи око 70.000 становника, већинско становништво је српско, а остало чине припадници готово свих националности који живе у Војводини: Мађари, Роми, Хрвати, Црногорци, Румуни, Македонци, Словаци, Русини, Украјинци, Бугари, Буњевци, Бошњаци...

Имре Кабок из Савеза војвођанских Мађара, који су најбројнија национална мањина у овом граду, каже да Мађари у Кикинди имају одличну сарадњу са припадницима свих осталих националних мањина.

Наглашава да је мађарска национална мањина тако добру сарадњу остварила и у прекограничним пројектима са Мађарском и Румунијом и на тај начин повезала Кикинду са суседним земљама и учврстила међусобну сарадњу.

"Мултикултуралност и мултиконфесионалност која постоји овде, то је за нас нека природна појава и то чини позитиван дух ове средине који су прихватили и сви они који су касније дошли у Кикинду и они га настављају", каже Имре Кабок. 

Верује да је то управо разлог што је Застава части стигла из Савета Европе у овај град и тако одато признање грађанима Кикинде.

"У Кикинди је нормална појава да се у продавници људима обраћа на три, четири језика, као и у институцијама и у самој градској управи", наглашава Кабок.

Према његовим речима, националне мањине у Кикинди имају подршку власти да остварују своје пројекте и циљеве.

"Оне вредности које су раније стечене се и даље примењују и уз пуно разумевање актуелне власти имамо могућности да своје ствари уређујемо онако како треба. То се пре свега односи на финансирање оних институција које су веома битне за мањине, ту пре свега мислим на културу, образовање, информисање, о томе се води рачуна", напомиње Кабок.

"Кикинда пример града у коме се гаји интеркултуралност"

Признање Кикинди, као пример града у коме се гаје интеркултурални односи и европски дух, одао је и Ерих Фриц, члан Парламентарне скупштине СЕ који је уручио Европску заставу части градоначелнику Кикинде. 

"Кикинда је добар пример града у коме се гаји интеркултура, у коме се гаје интеркултурални односи, где се кују планови за заједничку међународну будућност, за културу. На подручју Баната је запањујуће то што има пуно прекограничних контаката и пројеката, а знамо сви да та прекогранична и интернационална сарадња није увек без неких тензија", рекао је Фриц.

А што се тиче грађана Кикинде, за њих се толеранција и добри међунационални односи подразумевају.

Они, кажу, живе без предрасуда, а живот је подједнако и лак и тежак за све.

Њихова национална права се поштују, у службеним установама и институцијама могу да користе свој језик, омогућено им је информисање на неком од језика националних мањина, постоје и двојезичне школе. 

Наглашавају да је управо та етничка разноликост обогатила живот у Кикинди.

И градоначелник Кикинде Павле Марков задовољан је што је препознат труд и напор целокупног друштва и званичних институција. 

"Ми смо у претходном периоду показали на који начин доживљавамо вишенационалну средину и на који начин се политички односимо према том могућем проблем", каже Марков, уверен да ће Застава части још више поправити имиџ Кикинде. 

Марков оцењује да је признање значајно за све оне који први пут долазе у Кикинду и желе ту да живе и инвестирају, сарађују са овим градом и закључује да је награда нека врста личне карте Кикинде, која отвара одређена врата која, како признаје, можда у неким другим околностима и не би била отворена.

"У сваком случају ова награда даје нам неки осећај посебности", закључује градоначелник Кикинде. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво