Око 90 одсто мушкараца у Србији жели више времена са децом

Сваки педесети мушкарац у Србији узео је одсуство због одгајања детета, готово 90 одсто њих жели да проводи више времена са децом, а више од трећине би напустило посао да брине о деци када би њихове партнерке више зарађивале.

На трибини о очинству, коју поводом Дана очева организује Удружење грађана "Гнездо", представљени су резултати истраживања "Images 2018" обједињени под називом "Мушкарци у Србији, промене, отпори и изазови".

Ти резултати показују и да 80 одсто мушкараца сматра да је њихова примарна улога у породици да зараде довољно новца за своју децу, док исто мишљење дели половина испитаних жена.

Координатор пројекта "Images 2018" Бранко Бирач рекао је да је истраживање спроведено на националном репрезентативном узорку од 1.060 мушкараца и 540 жена и да је, између осталог, показано да само 2,4 одсто мушкараца присуствује рођењу детета, иако је око 80 одсто њих редовно ишло на контроле са својом партнерком.

"Жене најчешће припремају оброке за децу, мењају пелене и купају децу. Једина активност коју очеви обављају или су обављали више од мајки је била везана за физичке вежбе и игру са децом изван куће", рекао је Бирач представљајући резултате и истакао да је забрињавајући и тренд репатријархализације, па жене чешће од мушкараца изјављују да би остале код куће и не би радиле када би њихов супруг довољно зарађивао.

Када је у питању физичко кажњавање деце, свака четврта жена старости 51–60 година и сваки пети мушкарац те старости се не слажу са осудом физичког кажњавања, док две трећине најмлађих мушкараца и више од 70 одсто најмлађих жена такво кажњавање сматрају недопустивим.

Када је у питању доношење одлука које су везане за одгајање деце, улога мушкараца и жена је једнака, али и даље више од 40 одсто мушкараца сматра да је кување и мењање пелена женски посао.

"Већа улога оца за мању психолошку цену родитељства код мајке" 

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић подвлачи улогу очева у одгајању деце која, између осталог, смањује психолошку цену родитељства код мајке.

"Наш живот има три дела – мој тата је бољи од твог, ти то, тата, најбоље не разумеш и мој тата је говорио. Породица је заиста гнездо где има топлине, радости, али и брига и дилема. Некада је породица извор насиља и бола, као психијатар када разговарам са пацијентима, увек постављам питање: да ли сте жељено дете своје тате и маме", рекла је Ђукић Дејановићева.

Додаје да је модерна жена дошла до великих постигнућа професионално, али да није растерећена "класичних" обавеза као што су кување, одржавање куће, брига о старијим члановима домаћинства...

Како каже, већа улога очева је прилика да друштво буде модерније, да се мајка растерети и да развија бољи однос са својим партнером.

Ђукић Дејановићева подвлачи да улога мушкарца није везана само за зарађивање, већ да је потребно да са својом партнерком подели и бригу о деци и домаћинству.

Министарка каже да су проблеми са којима се Србија суочава карактеристични за цео регион и истиче важност економског фактора који "пресуђује" који ће од родитеља отићи на одсуство због рођења детета, те да у околностима где мушкарци зарађују више од жена тај избор пада на жену.

Заменик амбасадора Аустралије у Србији Глен Морисон рекао је да та земља има корисне и стриктне законе када је у питању родитељско одсуство, као и да се на нивоу друштва охрабрује једнака улога мајке и оца.

Како каже, кључна је комбинација развијања културе и легислативе, као и заједничко деловање владе и привреде на промоцији родне равноправности.

Морисон наводи да је важно и да мушкарци буду модели једни другима, као и да личности које утичу на јавност промовишу једнаке улоге у одгајању деце.

Психолог Драган Илић каже да су стереотипи штетни како за мушкарце, тако и за жене и подвлачи рад са младима будући да су присутни трендови ретрадиционализације улога која нас "враћа неколико корака уназад".

У целом процесу важна је и улога медија, каже – реклама и других канала путем којих се људима шаљу поруке које одржавају поделе на мушке и женске улоге и поручују шта су друштвено прихватљиве улоге који мушкарци и жене треба да заузму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво