Шарчевић: Ригорозне мере у случају неправилности

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шрачевић посетио је осмаке у Основној школи "Бора Станковић" у Београду, пред сам почетак решавања теста из српског језика.

Младен Шарчевић је, наводећи у изјави за медије да деца данас почињу у целој Србији да раде тест из матерњег језика, истакао да су и све школе на Косову и Метохији обухваћене и да ће и осмаци на КиМ у исто време полагати тестове као и њихови другари из централне Србије.

"Ове године ће вредности са теста бити повећане уз укупан успех и систем жеља тако да ће модел ове године бити мало другачији, квалитетнији и оно што је јако, јако важно биће велика контрола, како при изради теста, тако и приликом прегледања", рекао је Шарчевић.

Додао је да су у школским управама, где је раније контрола била јако лоша, сада мере веома ригорозне, те да ће тамо где се нађу неправилности бити спровођене ригорозне мере, од смене директора, па надаље.

"Да се не би директори вадили на причу да нису они одговорни, долазе им наставници из других школа, а у једно 10 одсто школа смо направили модел где је сама школа и цео колектив одговоран за цео поступак", навео је.

Истичући да ће ове године друга генерација средњошколаца полагати велику државну матуру, Шарчевић је рекао да држава сада има међународну обавезу, а то је да се направи цела агенда за тај пројекат, у шта ће касније бити укључена и мала матура.

Према његовим речима, успоставиће се и испитни центри, како би се национална провера знања радила на две године, што ће бити велика мотивација наставницима.

"Њихова мотивација за добар резултат ће бити јако битна за исход, а квалитет рада ће се мерити кроз оно што они постигну са кандидатом и његовим могућностима", рекао је Шарчевић.

Систем контрола

Навео је да ће се урадити све како би систем био што ефикаснији, те да док се систем у потпуности не уреди ићи ће се на систем контрола.

"Прошле године могло се десити да се неко прави да не зна да се у његовој школи преписује или дописује на прегледу, па сам ја молио школске одборе да провере, јер нисам имао овлашћења као сада. Садашњим законом су ингеренције мени дате и ја ћу их користити", казао је Шарчевић и додао да када крене национално тестирање ђаци неће моћи да изађу из школа као вуковци, а да су на националним тестовима имали двојке или тројке.

"Или како је могуће да неко ко стварно има реално знање и покаже га на завршним, неутралним испитима има код неких наставника двојке, тројке, јер ти наставници не дају више оцене? Тај наставник ће имати проблем, биће у нижој категорији плате и без обзира на стаж биће вишак, јер лошије ради. Он заиста мора да цени исходе, за то постоје обуке, а не особењаштво и све оне навике за које знамо сви. У свакој школи постоји неки такав наставник", рекао је министар Шарчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво