РТС у Хиландару – комплетна обнова до краја 2021. године

Комплетна обнова Манастира Хиландар, који је страдао у пожару пре 14 година, очекује се до краја 2021. године, закључила је Комисија за Хиландар која је заседала на Светој Гори. Комисију чине стручњаци, представници државе и установе које се баве заштитом културног наслеђа.

У пожару 2004. године изгорело је готово две трећине манастира. Ватра је однела најстарије конаке, игуменарију, четири мале цркве. До сада је обновљено око 70 посто.

"Остала су још два објекта, која треба подићи, то су игуменарија и дохија, оба су из 17. и 18. века. Одатле је, узгред речено, пожар и кренуо", каже професор Владета Јанковић, члан Комисије за Хиландар.

Главни архитекта манастира и члан Комисије за Хиландар, професор Мирко Ковачевић каже да је сада направљен систем тростепене заштите.

"Прво и основно, урадили смо прилично материјала, приличну количину материјала који не горе или горе јако споро", истиче професор Ковачевић.

За обнову манастира држава је ове године издвојила 80 милиона динара, а још око 20 милиона прикупљено је из донација грађана. Комплетна обнова очекује се до краја 2021. године.

"Пожар је открио и указао на још неке, бројне недостатке у конструкцији, у темељима, и у многим другим аспектима, тако да ће се одржавање Манастира Хиландар наставити наравно уз помоћ државе, и мораће да буду настављени и после тог рока 2021. године", рекао је министар културе и председник Комисије за Хиландар Владан Вукосављевић.

Директор Задужбине Манастира Хиландар каже да је квалитет радова високо оцењен.

"Пре неколико година ту је била и комисија Унеска која је посматра и морам да признам – врло смо задовољни тиме што смо добили изузетно високу оцену за квалитет радова", наводи директор Миливој Ранђић.

После пожара 2004. године, формирана је манастирска ватрогасна јединица коју чини 14 монаха, који ватру гасе уз помоћ два камиона. Пожари су веома чести, али, на срећу, већина је оних ван самог манастира, у шумама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво