Пола века од смрти Слободана Јовановића

Поводом педесет година од смрти академика Слободана Јовановића у служен је парастос у Вазнесенској цркви у Београду.

Одбор за обележавање педесетогодишњице смрти академика Слободана Јовановића саопштио је да ће у подне у Вазнесенској цркви бити служен парастос.

Слободан Јовановић умро је 12. децембра 1958. године у Лондону и Одбор је претходних месеци апеловао да се пола века од смрти обележи у организацији државе "на достојан начин".

Одбор је позвао државне органе да организују да се посмрти остаци Јовановића пренесу у Србију и да се сахрани у алеји заслужних уз државницке почасти.

Упућен је позив и да се издају Јовановићева сабрана дела и да се трг испред Правног факултета у Београду назове по Јовановићу, некадашњем професору на том факутлету и једном од водећих српских интелектуалаца.

Правник, историчар, књижевник 

Слободан Јовановић рођен је 1869, био је правник, историчар, књижевник, ректор Београдског универзитета.

Био је и професор Правног факултета и председник Српске краљевске академије.  Учествовао је на Версајској мировној конференцији 1919. године.

У краљевску владу ушао је 27. марта 1941. као нестраначка личност. Био је потпредседник, а једно време и председник, владе у избеглиштву.

Од 1941. године до краја живота, 1958, живео је у Лондону. 

Његове књиге нису штампане у Југославији до 1990. године.

Рехабилитован је 26. октобра прошле године одлуком Окружног суда у Београду чиме је ништавом проглашена пресуда Војног већа Врховног суда ФНРЈ од 15. јула 1946. године.

Том пресудом он је био осуђен на 20 година затвора са принудним радом, губитак политичких и појединих грађанских права на 10 година, конфискацију имовине и губитак држављанства.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво