Триван: Важно да смо успоставили Зелени фонд, али то није довољно

Министар заштите животне средине Горан Триван присуствовао је представљању петог годишњег "извештаја из сенке" Коалиције 27 о напретку Србије у припремама за преговоре о чланству у Европској унији, у делу који се односи на Поглавље 27 - животна средина, поручивши да је у протеклих годину дана у Србији остварен напредак у области животне средине.

"У протеклих годину дана у Србији је остварен напредак у области заштите животне средине, у техничком и организационом смислу, и тај напредак је очигледан. Извесно је, међутим, да постоје многа питања која морамо решавати, а у којој мери ћемо бити успешни у томе, зависиће од постизања заједничког разумевања и свести о значају унапређења заштите животне средине у Србији. Доћи ћемо до решења уколико ујединимо напоре и наставимо да радимо у заједничком смеру", рекао је министар Триван.

Триван је, како је саопштено из тог ресора, посебно указао на значај финансијске подршке и стабилног оквира финансирања као предуслова успешног отварања Поглавља 27. 

"Уколико преговоре за отварање Поглавља 27 не урадимо како треба, сносићемо велике трошкове који се не изражавају у новцу, него у људском животу. Нисам сигуран да нам у процесу достизања европских стандарда у заштити животне средине недостају знања и научни и стручни капацитети, али сигурно недостају финансијска подршка и неопходна изграђеност административних капацитета", истакао је министар.

Важно је, истакао је, да смо успоставили Зелени фонд и да он функционише, али то није довољно. 

Наменско трошење средстава од "зелених" такси и накнада, више пара у екологији, то је кључ за постизање неопходних циљева и стандарда у заштити животне средине Србије, истакао је министар. 

На скупу који је окупио представнике невладиних организација, државне управе, стручне јавности и медија, указано је на главне критичке осврте у Извештају о напретку Србије у области екологије, који се односе на неадекватност финансијског оквира, односно на недовољна улагања, изграђеност административних капацитета и међусекторску повезаност, као израз недовољне подршке решавању ових друштвених питања.

Министар Триван је овом приликом позвао невладине организације, стручну и научну јавност, да учествују у јавној расправи о темама из свих области екологије, и истакао да је Министарство отворено за сваку врсту предлога и иницијатива, а у заједничком интересу постизања квалитетнијег и здравијег живота грађана Србије. 

Извештај "Поглавље 27 у Србији: Извештај о (не)напретку" израдила је Коалиција 27 која окупља 11 невладиних организација, ради критичког осврта на постигнуто у областима из Поглавља 27, и давања препорука за унапређење стања у заштити животне средине у Србији. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво