Мањак новца успорава припреме Србије за отварање поглавља 27

Србија није остварила напредак у припремама за отварање поглавља 27, а животна средина није приоритет Владе Србије што показује принцип финансирања ове области, кључни је закључак најновијег "Извештаја о (не)напретку" Коалиције 27 који је данас представљен на конференцији у Ботаничкој башти.

У петом годишњем извештају организација цивилног друштва, чијем су представљању присуствовали представници невладиних организација и Министарства заштите животне средине, подвлачи се да сви аспекти животне средине у Србији захтевају далеко више улагања него што је, како се наводи, предвиђено актуелним буџетом из којег се издваја 0,5 одсто.

Представница регионалне канцеларије Светске организације за природу (WWF) Душка Димовић оценила је да је када је реч о животној средини и климатским променама највећи проблем што Зелени фонд није оперативан и што нема довољно средстава за улагање у заштиту животне средине.

Димовићева је као напредак означила оснивање Министарства заштите животне средине, али је истакла да Влада није препознала климатске промене и заштиту животне средине као приоритет.

"Ако има политичке воље, онда се то прати финансијама. С обзиром на то да је 0,5 одсто БДП-а издвојено за животну средину, то показује да није приоритет", рекла је Димовићева.

Као једну од кључних препрека за напредак у припремама за преговоре о чланству у ЕУ који се односи на поглавље 27, Димовићева је навела неодговарајућу сарадњу између сектора.

"Када сви будемо схватили да животна средина није ствар само ресорног министаства већ и инфраструктуре, шумарства, водопривреде, енергетике, пољопривреде... Морамо сарађивати између сектора, али и на националном и локалном нивоу. Неопходна је и сарадња приватног сектора, организација цивилног друштва и Владе", нагласила је Димовићева.

Триван: Сав новац од наплате зелених такси да уђе у Зелени фонд

Министар заштите животне средине Горан Триван каже да је у области животне средине остварен евидентан напредак у последњих годину дана у техничком и организационом смислу, али истиче да је ресорно министарство треба да се избори са неразумевањем у вези са начином финансирања свих сегмената животне средине.

"То није алармантно, али прошле године смо покренули то питање. Успостављен је тзв. Зелени фонд, он је почео да ради, али нисам задовољан нивоом средстава која су одвојена", рекао је Триван.

Додао је да ће са Министарством финансија бити разговарано о изради новог буџета и да сав новац прикупљен од наплате зелених такси уђе у Зелени фонд.

"Тако бисмо могли да за почетак исфинансирамо многе административне послове у вези са поглављем 27. Наравно да нам треба много више новца него што издвајамо за ове намене, али важно је да смо успоставили буџетски фонд и да он почиње да функционише", навео је министар на конференцији у Ботаничкој башти.

Како је рекао, Србија спада у земље које најмање одвајају за животну средину.

"Јако је важно да и то што издвајамо прво дође на право место, што у буџет Министарства што у локалне самоуправе, и да се наменски троши. Упозорио сам локалне самоуправе да ћемо ове године контролисати трошење буџетских средстава и да ћемо реаговати", нагласио је Триван.

Извештај Коалиције 27, који је данас представљен, обухвата области загађења ваздуха, управљање отпадом, загађење вода, заштиту приороде, урављање хемикалијама, индустријска загађења, буку и климатске промене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво