"Медијација је вредносни напредак у односу на спор"

Председник Врховног касационог суда (ВКС) Драгомир Милојевић рекао је да је медијација "вредносни напредак", а не само алтернатива судском решавању спорова.

Драгомир Милојевић је у паузи скупа у Привредној комори Србије, посвећеног промоцији привредне медијације, подсетио да је ВКС у сарадњи са Министарством правде и Високим саветом судства прошле године дао обавезно упутство судовима за примену Закона о медијацији, након чега је, како је навео, полако набоље кренула примена медијације у пракси.

"Пре тога резултати су били малтене поражавајући и бројало се на прсте једне руке колико је предмета решено медијацијом. У последње време је кренуло, а добар пример долази из Ниша где се дневно медијацијом решавају по два три предмета", рекао је председник ВКС.

Подсетио је да је медијација први пут почела да се примењује у САД 1976. године, јер је у то време имала највећи број парничних предмета по броју становника.

"И то је дало добре резултате, а надамо се да ће и код нас ти резултати ускоро бити добри", навео је Милојевић.

Подсећајући да домаћи менталитет склон честом спорењу пред судом, председник ВКС је указао и на доста системских проблема који се јављају доношењeм појединих нових закона.

"Малтене сваки закон који се донесе изазове неки системски проблем и велики број тужби односно масовних спорова – баш код тих масовних спорова видим улогу медијације да помогне у њиховом решавању. То ће добринети ефикасности и брзини решавања и растерећењу судова", навео је Милојевић.

Помоћница министра правде Јелена Деретић најавила је измене закона о медијацији будући да, како је навела, Министарство препознало нормативни оквир као једну од препрека за већу примену медијације.

"Идеја је да се пропишу подстицајне мере за примену медијације пре свега у судовима, као што је снижавање судске таксе и мотивација грађана да се определе за медијацију. Такође потребно је и мотивисати судије да одаберу медијацију, јер ће им се то рачунати кроз коначне резултате рада као више решених предмета", прецизирала је Деретићева.

Љубовић: ПКС препознала важност медијације

Саветница председника ПКС Нермина Љубовић каже да је комора препознала важност пружања услуге медијације будући да вођење дуготрајних поступака пред судом много кошта привреду.

Медијација је, како је навела, начин да се спорови реше вансудским путем на једноставнији, краћи, јефтинији и без негативиних репутационих ефеката и губљења пословних партнера.

"Привредна комора Србије је Законом о споразумном финансијском реструктуирању дефинисана као и институционални посредник у овом поступку и захваљујући том закону смо изградили потребну инфраструктуру за пружање услуга медијације", навела је Љубовићева.

Пред комором је вођено 40 поступака споразумног финансијског реструктуирања од којих је половина успешно решена, а у питању су спорови вредни око 40 милиона евра.

Љубовићева је дала и пример Италије у којој привредне коморе пружају услугу медијације, где је током годну дана примене такозване обавезне медијације (због обавезе привредних субјеката да покушају медијацију пре одласка на суд) решавано око 90.000 поступака, који су просечно трајали 56 дана. 

"Успешно је решено више од пола, а процене су да су уштеде за привреду биле око 132 милиона евра", навел је Љубовићева и истакла да је медијација је велики потенцијал могућност за разрешење проблема у привреди.

Са друге стране, како је указала, медијација представља и начин за растерећење судова, за смањење броја судских поступака, за растерећење судија који су пренатрпани предметима и све то за резултат има унапређење пословног амбијента и стимулативнији амбијент за привлачење страних инвестиција.

Вођа пројетка на промоцији медијације у Србији Алеш Залар из Словеније истакао је да је јако битно да ПКС своје чланове – компаније мотивише да у пословне уговоре убаце клаузулу о медијацији којим ће се обавезати да ће уколико дође до спора прво покушати да га реше медијацијом пре него се обрате суду.

"ПКС ће данас дати посебну изјаву – завет медијације, на основу које ће од својих чланова надаље тражити да се прикључе тој иницијативи, како би то постало део пословне политике сваке компаније у Србији", напоменуо је Залар, који је и бивши министар правде Словеније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво