Због чега су радници у Рафинерији Панчево тражили лекарску помоћ?

Мистерија о 13 радника из Рафинерије нафте Панчево који су прошле седмице затражили лекарску помоћ на ВМА, не престаје. Први здравствени налази потврђују да тровања није било и сви су после прегледа пуштени кући. Али, лекари кажу, радници су нечему ипак били изложени, па се истрага наставља док се не утврди чему.

Александар Антић је рекао новинарима да су медицински извештаји потврдили да није било тровања пошто је један број радника који су били ангажовани на оближњем градилишту у оквиру рафинерије тражио здравствени преглед због мучнине и нелагодности, због снажног мириса који су удахнули.

Антић је на тај начин одбацио као нетачне наводе медија који су последњих дана писали да су на једном од постројења НИС-а у Рафинерији нафте у Панчеву радници затражили помоћ због тровања.

Објаснио је да су на том градилишту били ангажовани углавном радници фирме "Елит коп", а не радници НИС-а, али да је то потпуно небитно чији су радници у питању и да ће бити утврђено шта се ту догодило.

"Надлежни органи прате све у вези са тим и извештаваће јавност", нагласио је Антић.

Антић је навео да је 11. и 12. априла дошло до поремећаја у рафинеријској производњи на једном сегменту рафинеријског постројења који је у једном тренутку био угашен и сада је процес рестартовања у току.

Како је рекао, производња у НИС-у се сада одвија без проблема, а Министарство животне средине је извршило све потебне прегледе.

Антић је нагласио да су на терен изашли сви надлежни државни органи, од покрајинског Секретаријата за заштиту животне средине, Инспекције рада и осталих.

Покрајинска инспекција саопштава да није било емисије штетних материја и да то не могу да доведу у везу са радницима који су затражили лекарску помоћ. 

"Инспекција за заштиту животне средине, поред инспекцијских надзора, свакоднево има резултате испитивања квалитета ваздуха у Панчеву и из извештаја Завода за јавно здравље Панчево и са аутоматских станица до сада нисмо утврдили прекорачење загађујућих материја у абијенталном ваздуху", каже начелница Покрајинске инспекције за заштиту животне средине Милка Стојановић. 

У НИС-у кажу да компанија од првог дана сарађује у истрази са свим надлежним институцијама. 

"НИС је покренуо и компанијску истрагу о узроцима овог догађаја. Мерама индустријске и еколошке безбедности, заштите на раду и здравља запослених, поклања се максимална пажња у НИС-у и у овој области примењују се највиши светски стандарди. И сви спољни извођачи ангажовани у рафинерији, такође пролазе све неопходне обуке сигурног и безбедног рада", наводи се у саопштењу НИС-а. 

Истрага о овом случају се наставаља, а НИС ће по налогу покрајинске инспекције до 27. априла поново покренути постројење у коме је обустављена производња.

Блиц је претходно пренео да од прошлог четвртка, када се десио квар на једном од постројења НИС-а у Рафинерији нафте у Панчеву, нико није објаснио шта се тачно догодило у тој фабрици, као ни шта се десило са чак 13 радника који су претходних дана затражили лекарску помоћ због стомачних проблема, мучнине и главобоље.

Према тим информацијама, два дана заредом, у четвртак и петак, радници су са потпуно истим симптомима тражили лекарске прегледе јер су се осећали лоше на свом радном месту, тачније на постројењу "Дубока прерада" у блоку 20 и 21 Рафинерије у Панчеву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво