Награда заштитника о приступачности – Свилајнцу, Новом Саду и Крушевцу

Зоран Пашалић, заштитник грађана је, у сарадњи са Тимом за социјално уклучивање и смањење сиромаштва Владе Србије и Сталном конференцијом градова и општина, наградио општину Свилајнац и градове Нови Сад и Крушевац за највећи допринос развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу у 2017. години.

"На основу пажљиве анализе Конкурсна комисија је донела одлуку да награду добије општина Свилајнац за активности и иницијативе правовременог планирања и уклањања архитектонских баријера. Нови Сад за институционалну подршку унапређењу приступачности и Крушевац за стратешко промишљање у развоју приступачности", саопштио је Заштитник грађана.

Општина Свилајнац је кандидовала иницијативе које је спровела, и то иницијативу подршке развоју инклузивног образовања, иницијативу за обезбеђивање превоза и домског смештаја у складу са потребама корисника, иницијативу успоставлања услуге дневног боравка за децу и младе особе са сметњама у интелектуалном развоју, те иницијативу реконструкције Дома здравља "Свилајнац".

Нови Сад је награђен за иницијативе – Програм додатне подршке деци са сметњама у развоју која су уписана у редовне вртиће, Програм "Центар за рехабилитацију деце и омладине са сметњама у развоју, Програм "Рехабилитационе активности" за одрасле и старе особе са тешкоћама, Програм додатне подршке за употребу прилагођених наставних средстава и асистивне технологије, те Стратегију приступачности Града Новог Сада од 2012. до 2018. године.

Крушевац је награђен за иницијативе израде и усвајања Плана одрживе урбане мобилности града Крушевца од 2017. до 2030. године, који садржи визију, циљеве и акционе планове за организовање и унапређење свих видова саобраћаја и стварање урбаног окружења, који треба да допринесу развоју града, а приступачни су свим грађанима, независно од старости, пола, физичких и менталних способности и економског статуса.

Конкурсна комисија је донела одлуку да признања за допринос развоју свих облика приступачности на својој територији у 2017. години додели и – општини Врачар из Београда за стратешко промишљање у развоју приступачности, општини Чајетина за ентузијазам у развоју приступачности и граду Крагујевцу за свеобухватно деловање на развоју приступачности и социјално укључивање особа са инвалидитетом.

Разматрајући пристигле пријаве, Конкурсна комисија је донела одлуку да општинама – Бела Паланка, Бољевац, Брус, општини Палилула из Београда, Мајданпек, Параћин, општина Шид, Сурдулица, Велика Плана, Врњачка Бања и градовима Кикинда, Ниш и Зајечар додели похвале за учествовање на Јавном позиву за доделу награда за допринос развоју свих облика приступачности на својој територији у 2017. години.

Додела награда, признања и похвала ће бити организована 27. априла.

На јавни позив Заштитника грађана за награду пријавило се 19 градова и општина, а након анализе пристиглих пријава и пратеће документације Конкурсна комисија сачинила је листу градова и општина који су ушли у ужи избор за доделу награда.

На тој листи су нашли општине – Чајетина, Бољевац, Брус, општина Врачар из Београда, као и градови Крагујевац, Нови Сад, Зајечар и Крушевац.

Осим доделе наведених награда, Заштитник грађана је желео да промовише примере добре праксе у области приступачности на локалном нивоу, као и да оствари бољу међусобну сарадњу у сарадњи са градовима и општинама у Србији.

"Промовисање добре праксе има за циљ утврђивање стања у области приступачности и узрока због којих је се, у пуној мери, не примењују прописи који гарантују права на приступачност јавних објеката, служби и услуга особама са инвалидитетом и тешкоћама у кретању или комуникацији, као и на формулисање препорука и планова за њено унапређивање у оквиру своје надлежности", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи