У куповину са цегером или са пластичном кесом

Становник Србије годишње просечно потроши око две и по хиљаде танких пластичних кеса, пет пута више него купац у Европи. Европска комисија је у фебруару усвојила стратегију о пластици ограничивши максималну годишњу потрошњу кеса на 90 по особи до краја 2019. До 2025. тај број биће сведен на 40. Да би дестимулисали неконтролисану употребу пластичних кеса, неки трговци у Србији почели су да их наплаћују.

Становник Србије свакога дана потроши седам танких пластичних кеса, а сваку користи око 12 минута. Многе заврше у природи. 

Да би се разградила, потребно је и до 400 година. Ради очувања животне средине, један велики трговински ланац ове недеље увео је њихову наплату. Два динара комад. 

Неки од анкетираних грађана кажу да треба да буду још скупље, јер бисмо еколошки били чистији. 

"Па сада, што наплаћују то не ваља, али шта да радимо", сматра грађанка, док је други грађанин спремнији да носи своју торбу кад иде у куповину.

Према неким истраживањима, чак три четвртине анкетираних спремно је да у куповину крене са цегером.

Никола Папак из предузећа "Делез Србија" каже да први подаци показују да се употреба пластичних кеса смањила и до 50 одсто. "Надамо се да ће се и остале компаније прикључити", рекао је Папак.

У наредних месец-два и други трговински ланци почеће наплату пластичних кеса.

"Кад имате организоване тимове, кад имате финансијску подршку велике организације и када је активност која се спроводи, у овом случају заштита животне околине, наш заједнички циљ, онда се људи стварно придружују", каже Јована Лукић, директорка фондације СББ.

Најтање кесе су највећи проблем. Њих је готово немогуће рециклирати или разградити.

"Кључно решење је повећати дебљину кеса, оставити да буду разградиве и извршити наплату како би се смањио притисак на бесплатну употребу пластичних кеса", рекао је Синиша Митровић из Привредне коморе Србије.

Надалежни ће у складу с директивама Европске уније ове године почети израду новог закона о амбалажи и амбалажном отпаду.

"Очекујемо да ће се 2019. тај нови закон усвојити. Чим се усвоји, почињемо да предузимамо мере које ће бити наведене у закону који води ка смањењу употребе кеса које нису разградиве и њихово ограничење стављања на тржиште", каже Радмила Шеровић из Министарства заштите животне средине.

До 2030. сва пластична амбалажа на тржишту Европске уније могла би да буде рециклирана на економичан начин.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво