Брнабић: Честитке Канцеларији за ИТ и е-Управу

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да ће Србија, ако се све заврши по плану Владе и Канцеларије за ИТ и е-Управу, постати државна управа која је у потпуности сервис грађана и која је у смислу електронских услуга, ефикасности и транспарентности један од лидера у Европи.

Ана Брнабић је на конференцији за новинаре уприличеној поводом награде коју је добила Канцеларија за ИТ и е-Управу за допринос и унапређење информационог друштва у Женеви, навела да је то још један показатељ да "мали и компактни тим" може да постигне светске резултате за кратко време.

"Поносна сам што смо почели да показујемо на свим фронтовима да Србија има потенцијал, знање, политичку вољу да информационе технологије и дигитализацију изгурамо и да се позиционирамо прво као лидер у региону, а онда и као лидер у Европи", указала је Брнабићева.

Наводећи да је влада по овом питању на правом путу, премијерка је указала да се у информационим технологијама и дигитализацији кренуло из минуса и да је прва ствар која је морала да се уради да би се успоставила е-Управа та да се пребаце матичне књиге у електронски облик.

"То је сада завршено, али за то нам је требало нешто више од осам година", истакла је Брнабићева.

Навела је да ће сутра Скупштина гласати за измене и допуне закона о држављанству, те да ће Влада Србије, чим парламент усвоји те измене и допуне, почети да ради на томе да се пребаце и подаци о држављанству у електронски облик.

"Са матичним књигама и држављанством у електронском облику ми ћемо практично имати коначно централни регистар становништва, који ће бити основни регистар за нашу државу и за нашу електронску управу", рекла је Брнабићева.

Указала је да више од три милиона грађана Србије нема тачне адресе становања и да се суочавају са проблемима да имају кућу у улици која нема име или су у улици са именом, али кућа нема број и додала да се започело са радовима да се направи централни адресни регистар.

Истакла је да се ствара правни оквир за увођење е-управе, те да је при крају усвајање три основна закона која су потребна и то закон о електронском пословању, затим о електронској управи и закон о заштити података о личности.

"Већ смо далеко догурали са усвајањем правног оквира који ће нам омогућити једну стабилну, системску управу", напоменула је Брнабићева.

Неки од пројеката који су важни, а који су до сада завршени, каже Брнабићева, су и овера здравствених књижица, пројекат е-Беба, електронска плаћања држави за услуге, иницијатива отварања података како би била што транспарентнија државна управа и како би се са великим сетом података охрабриле и компаније у сфери информационих технологија да стварају нека решења која су потребна држави.

"Оно што је посебно важно јесте да се пуним капацитетом улази у електронско правосуђе", казала је Брнабићева.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електорнску управу Михаило Јовановић истакао је да је награда велики успех не само Канцеларије, већ и сјајан резултат и успех за целу владу.

"Ово је признање Србији, Влади Србије и желим да се захвалим председници Владе на идеји и концепту дигитализације, на њеној иницијативи да се формира Канцеларија за ИТ и еУправу на начин да директно одговара председнику Владе", навео је Јовановић.

Додао је да је ова награда добар знак да је Србија на добром путу, да су добри пројекти започети, да се виде видљиви резултати, али да има још пуно тога да се уради.

Канцеларија за ИТ и е-Управу победила је на Форуму Светског самита о информационом друштви у Женеви у конкуренцији од укупно 685 пријављених и 492 номинована пројекта владиних институција, компанија, организација цивилног друштва из целог света.

Светски самит о информационом друштву од 2012. године организују ИТУ, Унеско, УНДП и УНЦТАД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво