Светска награда владиној Канцеларији за ИТ и е-Управу

Канцеларија за ИТ и е-Управу је добитник светске награду за допринос развоју информационог друштва у категорији "стварања доброг окружења за развој информационог друштва", коју седму годину заредом додељује Светски самит о информационом друштву. Награда уручена у Женеви.

Овај самит и доделу награда заједнички организују ИТУ, УНЕСКО, УНДП и ове године окупља 85 министара и више од 200 организација.

Канцеларија за ИТ и е-Управу је победила у оштрој конкуренцији од укупно 685 пријављених и 492 номинована пројекта владиних институција, компанија и организација цивилног друштва из целог света, наводи се у саопштењу владине Канцеларије.

Канцеларија се прво нашла међу 90 финалиста и то међу првих пет пројеката са највећим бројем освојених гласова у оквиру своје категорије, од укупно милион пристиглих гласова преко интернета, да би потом била проглашена за победника.

"Светски самит о информационом друштву препознао је оснивање Канцеларије за ИТ и е-Управу и остварене резултате у области електронске управе, као један од кључних момената за развој информационог друштва и дигитализацију у Србији", истакао је доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и е-Управу на додели награда.

Јовановић је на свечаном уручењу награда одржаном на Форуму у Женеви, који је окупио 85 министара и више од 200 представника влада, невладиних организација, директора ИКТ компанија, образовних институција и заинтересованих за развој информационог друштва, истакао да је Канцеларија за кратко време успела да направи велики помак ка остварењу глобалних циљева Уједињених нација у сфери информационог друштва.

"Формирање првог Државног дата центра, успостављање националног Портала отворених података, аутоматска овера здравствених картица, електронска пријава предузетника, плаћање платним картицама, е-Новцем и интегрисаним електронским банкарством на националном Порталу е-Управа, затим реализација пројекта "Бебо, добродошла на свет" и "е-ЗУП" и отпочињање пројекта "е-Инспектор", те реализација два круга преквалификација у ИТ сектору, као и успостављање ЦЕРТ-а државних органа, само су неки од кључних пројеката електронске управе који су реализовани у претходних шест месеци у Србији", наводи се у саопштењу.

Директор Канцеларије се захвалио организаторима Форума Светског самита о информационом друштву на овом престижном признању, али и премијерки Ани Брнабић, која је дигитализацију и развој информационог друштва поставила као један од приоритета Владе Републике Србије.

Признање Пољској за увођење широкопојасаног интернета у школе

У Женеви су награђани и Пољаци због пројекта којим се уводи широкопојасани интернет у све школе. Пројекат предвиђа безбедан интернет у више од 30 хиљада објеката до 2020. године.

Заменик министра за дигиталне послове Пољске Карол Оконски навео је да је пројекат покренут као борба против дигиталне искључености, посебно у областима и школама где ученици не могу да пруште себи коришћење интернета.

"Бићемо при руци да им омогућимо да интерактивно комуницирају у свом граду и користе друге технологије", додао је Оконски.

Тајландски пројекат "Добро дете-добро срце", међу истакнутима је због тога што су у претходних неколико година уз помоћ ИТ технологије обезедили школарине за готово 700 студената.

"Ми снимамо документарце о животима те деце које објављујемо, а затим уз помоћ ИТ технологије прикупљамо донације. Те приче објављујемо на Јутјубу, Фејсбуку, Твитеру и на нашем сајту. Ти студенти добијају донације све док не дипломирају", објаснио је Вилај Кингпраде из организације "АИС Тајланд".

Самит у Женеви и ове године је окупио светску ИТ елиту. Чак 85 министара и око 200 делегација дебатовало је о бољој и иновативној употреби ИТ технологија. Један од предлога био је оснивање регионалних дигиталних заједница.

Светски самит о информационом друштву од 2012. године награђује државне институције, невладине организације и компаније из приватног сектора који су на иновативан начин искористили информационе и комуникационе технологије како би унапредили своје окружење и тиме уједно допринели остваривању Циљева одрживог развоја Уједињених нација донесених 2015. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво