Србија уводи регистар оболелих од дијабетеса

Дијабетес је пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима у Србији. То је велики јавно здравствени проблем, јер готово 40 одсто оболелих ни не знају да имају шећерну болест. А уколико се не открије и лечи на време, дијабетес утиче на страдање вида, бубрега, крвних судова и доноси многобројне проблеме.

Србија коначно уводи регистар оболелих од шећерне болести. Уз саветовалишта у домовима здравља, донеће бољу евиденцију, превенцију и лечење и одраслих и деце са дијабетесом. У нашој земљи више је од 700 хиљада људи болује од дијабетеса.

Тим поводом академик проф. др Небојша Лалић, председник Републичке стручне комисије за дијабетес, каже да је то "изузетно важно не само због регистровања оболелих, него и у каквој су фази болести и примењене терапије налазе пацијанти, односно да ли се и у примени терапије поштују стандарди или је дошло до неких пропуста.

"Према томе, то је слика дијабетолошке заштите која нам је јако битна", каже Лалић.

Према његовим речима, један део ће се односити и на дијабетес типа два, односно на откривање нових пацијаната. 

Небојша Лалић упозорава да се број оболелих повећава, отприлике око два одсто годишње, због чега се наставља са формирањем саветовалишта за дијабетес по домовима здравља, а по методологији Института за јавно здрвље "Батут".

"То је иначе дуготрајни посао, али за само годину дана колико таква саветовалишта постоје, откривено је преко 300 нових пацијаната", истиче Лалић.

Доктор Лалић на крају саветује да и људи који немају симптоме "шећерне болести", треба да попуне упитник ризика у дому здравља, па ће њихов лекар знати да им каже шта треба да раде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво