Ђорђевић за РТС: Желимо да променимо демографску слику Србије

Министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Зоран Ђорђевић рекао је за РТС да показатељи говоре да у једом тренутку нас неће бити и да нећемо имати довољно грађана да опстанемо као држава.

Председник Србије је јуче представио и статистику када је реч о природном прираштају и говорио о програму којим би тај проблем требало да почне да се решава. Мере ће углавном спроводити ресорно министартсво, али председник је позвао и друштво и целу Владу да се томе посвете.

За прво дете мајке ће добијати 100 хиљада динара једнократно, за друго 10 хиљада динара месечно две године, за треће 12 хиљада динара 10 година и за четврто 18 хиљада месечно 10 година. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, Зоран Ђорђевић је рекао да заједно са министарком Славицом Ђукић Дејановић ради на томе.

"Желимо да променимо демографску слику Србије, то не може да се промени у једном дану. Председник је стао на чело тима из разлога што је алармантно стање", рекао је Ђорђевић.

Показатељи говоре да у једом тренутку нас неће бити и нећемо имати довољно грађана да опстанемо као држава, упозорио је министар.

"Ми ћемо имати, показују подаци, 3,5 или 5,5 милиона становника, неко ће мислити па има нас довољно, али структура грађана у овом тренутку говори о томе да у једном тренутку нећемо моћи да као држава опстанемо", истакао је Ђорђевић.

Упаљено црвено светло 

То је, како каже министар, упалило црвено светло и председник је стао на чело тима.

"Радили смо напорно на томе, имали смо низ састанака, председник је имао низ састанака, буквално желимо да променимо слику и колико сутра кренућемо са тим", рекао је Ђорђевић.

Радећи на измени и допуни Закона о финансијској подршци породици са децом која треба да ступи на снагу 1. јула предвиђена је помоћ за прво дете од 100.000 динара.

"Стање нас је натерало да неке ствари променимо, идемо у измену и допуну тог закона где ћемо унети све ово што је председник говорио а оставићемо себи могућност као што смо и предвидели законом да уредбом Влада може да подупре борбу против лоше демографске слике у Србији", каже Ђорђевић.

Закон о спречавању дискриминације је у преоцедури и биће у ширем пакету али ћемо, како истиче министар, више водити рачуна и гледати да мајке заштитимо на сваки могући начин.

Говорећи о борби пртив сиве економије, Ђорђевић каже да имамо измненађујући велики број телефонских пријава рада на црно.

Министар каже да је до јуче до 20 часова било 1.536 телефоинских пријава и 27 мејлова.

У међувремену смо урадили провере и на тест проби од 19 случајева смао два су била која нису имала упориште и откривен је велики број радника на црно, истакао је министар.

"Значи да наши грађани препознају опасност не само за оне који раде на црно већ која представља и према другима, али постоји и одговорност грађана према тој области јер борба против рада на црно доноси свима добит", рекао је Ђорђевић.

"Нема неспоразума око закона о родној равноправности"

Министар Ђордевић изјавио је да у Влади Србије нема неспоразума око закона о родној равноправности. "Нема неспоразума у самој Влади, радимо као тим", рекао је Ђордевић.

Истакао је да ће тај закон ићи у скупштинску процедуру у оквиру неког пакета сродних закона.

Ђорђевић је, такође, упитан о реконструкцији Владе Србије и да ли је задовољан својим учинком у Влади, рекао да се он не бави својим учинком и да је премијерка "менаџер тима која руководи" свим министрима.

"Кад бих се бавио реконструкцијом, не бих имао времена да се бавим свим својим пословима, а грађани очекују пуну посвећеност. Трудим се да учим сваки дан и ширим своје видике како би оно што радим било много ефикасније, а тако ћу и наставити", рекао је Ђорђевић.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи