За треће и четврто дете 10 година 30.000 месечно од државе

Мајка која роди треће и четврто дете имаће 30.000 динара месечно од државе у периоду од 10 година, рекао је председник Србије Александар Вучић, истичући да је то само једна од низа мера донетих у циљу поправљања демографске слике Србије.

Неке мере ступиће на снагу од 1. јула, остале од почетка наредне године, рекао је Вучић на ванредној прес конференцији.

Влада Србије је, каже, донела стратегију и мере за подстицај популационе политике.

Поред осталиох мера, рекао је, за прво дете мајке ће добијати 100.000 динара једнократно, а за друго дете 10.000 динара месечно две године.

За треће дете добијаће се 12.000 динара месечно у току десет година, а за четвтро 18.000 динара за 10 година.

Навео је да ће то државу у првом тренутку коштати 12 милиона евра, а да се нада да ће бити и више. Све мере се односе на децу рођену од 1. јануара 2018. године.

"Ако не учинимо ништа с наталитетом завршили смо као нација"

Председник је рекао да је демографска слика Србије поражавајућа и да се мора смањити негативан природни прираштај, а да је он јуче донео одлуку о формирању Савета за популациону политику.

Србија, рекао је, тренутно има 6.995.808 становника, а да ће, ако се овакви негативни трендови наставе, до 2060. имати између 3,9 и 5,5 милиона становника.

Вучић је рекао да као председник има право да каже да су последице пада наталитета катастрофалне, да "немамо децу и немамо будућност".

На ванредној прес конференцији посвећеној тој теми Вучић је рекао да сваког дана "губимо" 107 људи, да становништо губимо већ 67 година, а за 27 последњих година имамо негативни природни прираштај.

"Број деце по мајци је 1,44 а за просту репродукцију треба нам бар 0,8 више. У противном, доћи ћемо у ситуацију да кроз неколико година имамо значајно мање становника са истим бројем пензионера, а то значи да смо завршили као нација, нећемо имати ни економски, ни демографски ни политички потенцијал", рекао је Вучић те поручио да нам за то није нико други крив, ни САД, ни ЕУ.

Влада је у петак усвојила, каже, популациону стратегију и позива све надлежне да се ангажују на њеном спровођењу.

Како је рекао, урађен је упоредни приказ и анализе неких централних делова Србије и КиМ, истакавши да је по броју становника "једно Подујево као наша Топлица".

Навео је и пример Смедерева и Урошевца, где се такође види разлика у броју становника у овим местима, као и у броју рођених и умрлих.

"Ухватили смо се решавања овог проблема када нам економија иде набоље, али има оних људи који говоре да није време за то", каже Вучић.

"Ми немамо деце. То је за нас кључни проблем", рекао је Вучић.

"Кључан број рођене деце"

Кључни проблем Србије је број новорођене деце и ако проблем наталитета не обрадимо одмах и на другачији начин изгубићемо земљу, а на то немамо право, јер је наша обавеза да бринемо о отаџбини у будућности, поручио је Вучић.

"Кинези брину 1.000 година унапред, хајде да ми пробамо 50 унапред. Да живимо животе наше деце и унучића, да размишљамо остављамо ли им земљу, отаџбину или не", нагласио је Вучић представљајући мере популационе политике.

Упозорио је да ће од броја рођене деце за 15-20 година зависити одрживост пензионог система, јер ће деца која су данас рођена тада уплаћивати у пензиони систем.

Изнео је податак да је 1950. године у Србији било 163.297 беба, а 2017. године скоро 100.000 мање, при чему данас имамо већи бој становника. "Мислим да је све јасно кад то кажем", назначио је.

Како је рекао, демографски проблем имамо и на селу и у градовима, а најмање проблема је у Новом Саду, највише због избеглих људи који су дошли ту, затим у Новом Пазару, Сјеници, Тутину, Прешеву.

"Данас се боримо за свако радно место, фабрику, пројекат, да побољшамо услове, уз значајније повећање плата и пензија ове године, први пут се људи осећају боље, али не желим да занемаре оно што је од суштинског значаја", подвукао је председник.

Како је рекао, за две или три године мораћемо да увозимо радну снагу, јер немамо деце.

Истакао је да он као председник има право да укаже на катастрофалне последице и да га не интересују реакције ни из владе ни из света који би да му "соле памет", јер ничије уставно право неће бити угрожено.

"Пишите саопштења, бавите се феминистичким, оваквим и онаквим покретима... На томе раде сви од Немачке, Данске, Шведске... само ми не предузимамо ништа, јер смо саможиви", навео је је Вучић.

број коментара 197 пошаљи коментар
(понедељак, 19. мар 2018, 19:35)
majka sa cetvoro dece [нерегистровани]

Majke delimo na pre i posle.

Zasto svako dete ne dobije isti tretman drzave i prava na novcanu pomoc majkama koje lmaju decu.

(понедељак, 19. мар 2018, 07:32)
Katarina Simic Held [нерегистровани]

Moj predlog

Mozda bi urodilo plodom predlog samohrane majke troje dece. Predlazem da se poveca koeficient primanja majkama u zavisnosti od toga koliko su dece rodile i gaje, naravno , ukoliko je staratelj samohrani otac da isto vazi i u tom slucaju.

(недеља, 18. мар 2018, 22:21)
anonymous [нерегистровани]

Sramota

Hvala Bogu sto sam ih rodila ali su bile price za trece dete da prima nadoknadu do punoletstva bez obzira kada je rodjeno.? Bar dajte majkama sa troje dece od ranije bill kakvu beneficiju za penziju. Nije posteno zanemariti I nas trud.

(недеља, 18. мар 2018, 22:12)
Ana zubacek [нерегистровани]

Deca sa posebnim potrebama

Samo mi kazite sta ce biti sa nasom decom koja imaju smetnje u razvoju?zasto mi kao roditelji nedobijamo plate koja se brinemo o njima!!

(недеља, 18. мар 2018, 20:05)
Mimi [нерегистровани]

Za vise dece

Zao mi je sto roditelji koji vec imaju vise dece nece primati taj novac, ali uvek postoji neki presek. Trebalo bi da ovo stimulise radjanje dece jer nema nista lepse od velike poridice.

(недеља, 18. мар 2018, 16:28)
anonymos [нерегистровани]

Svasta

A sta mi koje smo vec rodile troje dece zasto i nama nesto ne daju.Bila je prica trece dete penzija nista od toga .Radjam decu zbog sebe ne zbog para ali ako se vec daje nek svi dobiju nesto.

(недеља, 18. мар 2018, 16:14)
Bake rolls [нерегистровани]

Uslov prebivaliste u Srbiji

do sada nisu dali ovu naknadu strankinjama koje su bile udate u Srbiji... Citao sam onaj slucaj sa Zambijkom koja je udata za Nisljiju i zivi vec 6 godina u Srbiji, a da ona nije uzela ovu naknadu.. da li sada i one imaju pravo na ovu naknadu iako nemaju srpsko drzavljanstvo, ili to vazi samo za nase zene?!

(недеља, 18. мар 2018, 14:47)
Pametan [нерегистровани]

Ne mozemo unazad

Da bi drzava dala i deci koja su rodjena 2017, onda i oni iz 2016 bi trazili i tako dalje...a svako od nas zna da je to nemoguca misija...
Ko od nas bi se zalio na saobracajnu kaznu od 5000 dobijenu u 31. Decembar 2017, a da ista kazna u 1. Januar 2018 bude 10000... Da li bi iko od nas platio 10000 umesto 5000?!

(недеља, 18. мар 2018, 14:02)
Olgica [нерегистровани]

Imam četvoro dece

Imam četvoro dece 2001,2002,2005 i 2010.od prošle godine su dobili besplatne uđbenike dvoje mlađe dece.dobijam dečiji za svo četvoro dece i to je to.dobijala sam te pare od države koje nisu bile dovoljne za potrebe dece.Drago mi je da se počelo malo bolje razmišljati o deci i da će se rađati veći broj.Možda će se porodice sada lakše odlučiti na proširenje porodice.Ali i nama sa ranije rođenom decom neka malo pomognu sa nekim olakšicama u školi pri kupovini odeće i obuće...

(недеља, 18. мар 2018, 13:21)
Dragana [нерегистровани]

Postovani

A sta majke koje su rodile deci recimo 2017,ili dete kojense rodilo 31decembra znaci nema prava,moj predlog bih bio da uvedete da svaka mama koja je rodila treve cetvrto dete a dete nije napunilo deset godina da Ima prava na primanja.Svakako nisam rodila treve dete zbog novca od drzave nego is ljubavi.Molim razmotrite odluku da sva deca koja NIS navrsila deset godina da i te Mame imaju pravo na nadoknadu makar to bilo Jos godinu Dana jer svakako ce znaciti