За треће и четврто дете 10 година 30.000 месечно од државе

Мајка која роди треће и четврто дете имаће 30.000 динара месечно од државе у периоду од 10 година, рекао је председник Србије Александар Вучић, истичући да је то само једна од низа мера донетих у циљу поправљања демографске слике Србије.

Неке мере ступиће на снагу од 1. јула, остале од почетка наредне године, рекао је Вучић на ванредној прес конференцији.

Влада Србије је, каже, донела стратегију и мере за подстицај популационе политике.

Поред осталиох мера, рекао је, за прво дете мајке ће добијати 100.000 динара једнократно, а за друго дете 10.000 динара месечно две године.

За треће дете добијаће се 12.000 динара месечно у току десет година, а за четвтро 18.000 динара за 10 година.

Навео је да ће то државу у првом тренутку коштати 12 милиона евра, а да се нада да ће бити и више. Све мере се односе на децу рођену од 1. јануара 2018. године.

"Ако не учинимо ништа с наталитетом завршили смо као нација"

Председник је рекао да је демографска слика Србије поражавајућа и да се мора смањити негативан природни прираштај, а да је он јуче донео одлуку о формирању Савета за популациону политику.

Србија, рекао је, тренутно има 6.995.808 становника, а да ће, ако се овакви негативни трендови наставе, до 2060. имати између 3,9 и 5,5 милиона становника.

Вучић је рекао да као председник има право да каже да су последице пада наталитета катастрофалне, да "немамо децу и немамо будућност".

На ванредној прес конференцији посвећеној тој теми Вучић је рекао да сваког дана "губимо" 107 људи, да становништо губимо већ 67 година, а за 27 последњих година имамо негативни природни прираштај.

"Број деце по мајци је 1,44 а за просту репродукцију треба нам бар 0,8 више. У противном, доћи ћемо у ситуацију да кроз неколико година имамо значајно мање становника са истим бројем пензионера, а то значи да смо завршили као нација, нећемо имати ни економски, ни демографски ни политички потенцијал", рекао је Вучић те поручио да нам за то није нико други крив, ни САД, ни ЕУ.

Влада је у петак усвојила, каже, популациону стратегију и позива све надлежне да се ангажују на њеном спровођењу.

Како је рекао, урађен је упоредни приказ и анализе неких централних делова Србије и КиМ, истакавши да је по броју становника "једно Подујево као наша Топлица".

Навео је и пример Смедерева и Урошевца, где се такође види разлика у броју становника у овим местима, као и у броју рођених и умрлих.

"Ухватили смо се решавања овог проблема када нам економија иде набоље, али има оних људи који говоре да није време за то", каже Вучић.

"Ми немамо деце. То је за нас кључни проблем", рекао је Вучић.

"Кључан број рођене деце"

Кључни проблем Србије је број новорођене деце и ако проблем наталитета не обрадимо одмах и на другачији начин изгубићемо земљу, а на то немамо право, јер је наша обавеза да бринемо о отаџбини у будућности, поручио је Вучић.

"Кинези брину 1.000 година унапред, хајде да ми пробамо 50 унапред. Да живимо животе наше деце и унучића, да размишљамо остављамо ли им земљу, отаџбину или не", нагласио је Вучић представљајући мере популационе политике.

Упозорио је да ће од броја рођене деце за 15-20 година зависити одрживост пензионог система, јер ће деца која су данас рођена тада уплаћивати у пензиони систем.

Изнео је податак да је 1950. године у Србији било 163.297 беба, а 2017. године скоро 100.000 мање, при чему данас имамо већи бој становника. "Мислим да је све јасно кад то кажем", назначио је.

Како је рекао, демографски проблем имамо и на селу и у градовима, а најмање проблема је у Новом Саду, највише због избеглих људи који су дошли ту, затим у Новом Пазару, Сјеници, Тутину, Прешеву.

"Данас се боримо за свако радно место, фабрику, пројекат, да побољшамо услове, уз значајније повећање плата и пензија ове године, први пут се људи осећају боље, али не желим да занемаре оно што је од суштинског значаја", подвукао је председник.

Како је рекао, за две или три године мораћемо да увозимо радну снагу, јер немамо деце.

Истакао је да он као председник има право да укаже на катастрофалне последице и да га не интересују реакције ни из владе ни из света који би да му "соле памет", јер ничије уставно право неће бити угрожено.

"Пишите саопштења, бавите се феминистичким, оваквим и онаквим покретима... На томе раде сви од Немачке, Данске, Шведске... само ми не предузимамо ништа, јер смо саможиви", навео је је Вучић.

број коментара 227 Пошаљи коментар
(уторак, 21. мај 2019, 19:11) - Danijela [нерегистровани]

Nartalitet

Poštovani interesuje me šta će biti sa majkama koje rode peto,šesto...dete kakvo će primanje one imati? Nikakvo izgleda a pričamo kao o nekom nartalitetu. Trebate malo i o tome da razmislite. Prosto jadno i žalosno za našu državu.

(четвртак, 04. апр 2019, 13:56) - Ana [нерегистровани]

Treće dete

Zašto je obezvredjena majka,žene koje rade kod privatnika, koje kada ostanu trudne dobiju otkaz i nikakva prava nemaju, na zavodu trudnice nemaju nikakva prava, time bi trebali da se država pozabavi, a majka zaštiti, da ne misle šta i kako, kada su im sva prava oduzeta, a nacija umire

(среда, 03. апр 2019, 18:55) - Majka troje dece [нерегистровани]

Tuzna sam

Nije mi jasno zasto novi zakon nepodrazumeva pomoc za majke koje vec imaju troje dece u trenutku stupanja zakona na snagu pa dok trece dete nenapuni 10 godina? Ja bi primala pomoc jos 4 godine, neko godinu a neko 10 godina.

(понедељак, 05. нов 2018, 14:23) - ivana [нерегистровани]

ZA RODITELJSKI

htela sam da pitam rekli ste da cemo dobiti unazad onih 12 sto ste ukinuli na trece dete ja sam rodila trece dete ali imam samo 12 hiljada na nju mesecno a onih 12 ste ukinuli sto daje pokrajinska uprava mislim da to nije fer

(петак, 31. авг 2018, 02:32) - anonymous [нерегистровани]

odg za gospodju 30.000

vas zanima na sta trose 1.000 din na dan za dete.razmisli malo nije to 1.000din na dan za dete to je gospodjo 1.000din na dan za četvoro dece

(четвртак, 30. авг 2018, 11:31) - Morison [нерегистровани]

Otac dva sina

Novcana pomoc za trece i cetvrto dete hvala, nema novcane pomoci za trece i cetvrto dete opet hvala...Mi smo planirali svakako brojniju porodicu pre nego sto je vest izasla u javnost.Pomoc znaci ali ne treba da bude ta koja ce odluciti ili bar prelomiti odluku o povecanju brojnosti u porodici.Suprugina i moja primanja su krajnje skromna uz dobru organizaciju snalazimo se...Svestan sam da ima dosta porodica koje i sa dobrom organizacijom tesko izlaze na kraj...Zasto sam ja ovde, moj problem su radno vreme i neradni dani moje supruge.Prekovremeni sati, rad subotom nekad i nedeljom po 15 dana svakodnevno.Vrtici ne rade vikendom, deca su mala...I ovaj problem je dosta cest u Srbiji procentualno malo manje pravi problem stvaranja vece porodice od ovog prvog ali je svakako veliki...

(четвртак, 30. авг 2018, 11:02) - anonymous [нерегистровани]

Ok

Upravo tako.

(петак, 03. авг 2018, 06:58) - anonymous [нерегистровани]

Sramota

A svi su zaboravili žene sa koje vec imaju troje dece.

(субота, 28. јул 2018, 18:52) - Sasa [нерегистровани]

Sramota

Treba dati i zenama koje su vec rodile

(четвртак, 12. јул 2018, 13:58) - anonymous [нерегистровани]

sprečiti otkaze porodilja

Nije dovoljno samo da se uvedu dečiji dodaci da bi se smanjio natalitet već i da se poboljša celokupno stanje u državi. Treba da se povećaju plate i da se spreči davanje otkaza porodiljama. Ja sam majka blizanaca a odmah nakon povratka sa porodiljskog stavljena sam na listu tehnoloških viškova. I to nakon 7 godina rada u dobroj privatnoj firmi sa ugovorom na neodređeno. Bila sam uzoran i vredan radnik na koga se niko nije žalio a eto kako su me nagradili za majčinstvo. Treba da postoji zakon koji će sprečiti davanje otkaza ženama koje su se tek vratile sa porodiljskog odsustva. Sada radim u drugoj firmi sa nesigurnim ugovorom (na 3 meseca) i podstanar sam sa mužem i decom i nije mi ni na kraj pameti da razmišljam o trećem detetu iako bih možda i htela još da rodim da imamo uslove.