Вучић: Заједница српских општина – мртво слово на папиру

Свих шест од 15 тачака из Бриселског споразума о формирању Заједнице српских општина су остале мртво слово на папиру, рекао је председник Вучић у обраћању нацији. Навео је да је Србија своје обавезе испунила и поручио да "никоме неће дозволити да говори о двема странама и подједнаком испуњавању обавеза".

Председник Александар Вучић је у обраћању нацији рекао да пет година покушава да дође до мира и решења за косовско-метохијски чвор. 

Србији се не пише добро ако се не дође до решења за Косово, рекао је председник.

Вучић се осврнуо на догађаје од пре 14 година, када се догодио погром Срба са Косова и Метохије, за шта су казне биле симболичне. "Насиље је било толико брутално да ОЕБС није имао коментар", нагласио је Вучић.

Тада је 4.012 Срба протерано, а 19 је погинуло током дводневног насиља. Тридесет пет православних верских објеката је запаљено.

"Четрдесет две цркве и манастира смо од онда обновили, помогли смо другима, али од 2005. до 2017. вратило се свега 10.123 интерно расељених. Већи број Срба од тога је отишао", навео је Вучић у обраћању.

Председник је на конференцију за новинаре донео примерак Бриселског споразума и истакао да се он састоји од 15 тачака, а првих шест је посвећено формирању Заједнице српских општина (ЗСО).

"Свих шест тачака остале су мртво слово на папиру јер пет година нико није желео да то спроведе. Не само да Албанци нису желели, то је очигледно, нисмо веровали да ће било шта урадити у српску корист, већ смо очекивали да ће ЕУ бити гарант. ЕУ да је желела да ЗСО буде спроведена у дело, да су хтели други фактори међународне заједнице, њихов услов за визну либерализацију за Косово био би не демаркација, већ формирање ЗСО", рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија своје обавезе испунила. "То нико не каже, већ се увек позивају две стране. Нећу никоме то да дозволим, сваки дан ће имати реакцију председника и других органа ако буду говорили о двема странама и подједнаком испуњавању обавеза", поручио је председник.

"У Брисел идем без икаквих очекивања"

Председник је рекао да у Брисел, на наставак дијалога са Приштином 23. маја, иде без икаквих очекивања, а да је његов посао да штити интересе Србије, нашу државу и нашу будућност.

"Ми чекамо формирање Заједнице српских општина или понуду за компромисно решење косовског проблема", рекао је Вучић на конференцији за медије после обраћања нацији поводом демографског проблема.

На готово сваком састанку, каже, сви очекују да ми нешто ново урадимо за неког.

"Немамо више шта ново да урадимо за било кога, осим да чекамо формирање ЗСО, или да чекамо понуду за компромисно решење косовског проблема", указао је председник.

Вучић је нагласио да ће ипак отпутовати у Брисел, јер је његов посао да разговара.

"Мислим да нико у Србији нема никакву дилему да ћу на најснажнији начин да штитим наше интересе, водећи рачуна о компромису, не да штитим наше митове, већ да штитим нашу будућност, али и нашу државу. То је мој посао", поручио је Вучић.

Рекао је да на тим састанцима много горим и тежим речима иначе говори, али да то знају људи на месту где треба да то знају.

"Тамо где треба да се показује храброст храбри људи је показују, а не пред вама или неким другим", указао је Вучић.

Такође је, на питање да ли остаје при ставу да ће у априлу изаћи са предлогом решења за КиМ, подвукао да остаје при свему што је говорио, али и да ће увек за себе задржати могућност да због специфичности спољнополитичке ситуације нешто убрза или успори.

"То ћу свакако урадити и наравно преузети одговорност на себе", рекао је Вучић.

"За Косово само компромис"

Ако не буду хтели компромис, решења неће бити и тачка, поручио је Вучић.

"Наставићемо зато разговоре с Албанцима, да покушамо да решимо наше проблеме, без обзира на то што им ништа не верујем. Али, ми немамо други избор", рекао је Вучић током обраћања нацији поводом косовског питања, као кључног политичког проблема земље, и поразне демографске слике, као главног проблема државе, како га је раније већ дефинисао.

"Разговор и дијалог су најважнији, да нађемо компромисно решење. Ако не буду хтели компромис, решења неће бити и тачка", рекао је Вучић.

Спреман је, каже, да саслуша сваког ко му покаже неки други избор, под условом да тај зна све околности у вези са тим питањем.

Остаје при ставу да ће у априлу изаћи са предлогом решења за КиМ, као што увек, каже, остаје при свему што је говоиро, али и да ће увек за себе задржати могућност да због специфичности спољнополитичке ситуације нешто убрза или успори.

"То ћу свакако урадити и наравно преузети одговорност на себе", истакао је.

Своје мишљење о решењу проблема Косова и Метохије и шта он подразумева под компромисним решењем изнеће у уверењу да одлуке треба да доносимо више рационално, него емотивно и да водимо рачуна више о будућности, него прошлости, а грађани ће, у сваком случају, да одлучују о свему.

Како је рекао он ће "да гура по свом" јер мисли и ради у интересу Србије а не да би се додворио народу.

"Моје је да народу кажем шта мислим о свему што се дешава. Никога не лажем, кажем најмоћнијима све што мислим и зато јесам и лично поштован као председник Србије свуда у свету, јер знају да увек заступам интересе Србије", рекао је Вучић.

Како је рекао, "изаћи ће" са тим шта сматра компромисним решењем, нека га сви нападају са свих страна, а он је спреман да образлаже потанко свако мишљење и сваки предлог који изнесе.

Вучић је рекао да је оно што га брине да не доносимо више емоционалне, него рационалне одлуке и да се више дичимо прошлошћу, него што мислимо на будућност.

"Нема проблема, био сам или са свима вама ја ћу да гурам по сваку цену, а на народу је да прихвати или не", рекао је Вучић.

Одговарајући на питања да ли ће бити референдума по том питању Вучић је рекао да било каква промена Устава то изискује и да ће, наравно, народ да одлучује о свему.

"И нећу бити незадовољан ако будем морао да одем и да се склоним, јер моје је да урадим оно што мислим да је најбоље за Србију, а не да мислим о томе како ћу народу да се додворавам", рекао је председник Србије.

Позив Србима да не учествују у формирању војске Косова

Председник Вучић је позвао Србе са Косова и Метохије да не учествују у формирају војске Косова.

Вучић је на прес конференцији рекао да власти у Приштини иду по српским срединама и поткупљују српске младиће да би ишли у њихову војску. "Не могу сада да вам причам све... ", рекао је Вучић.

Поводом изјаве америчког амбасадора Вилијама Монтгомерија да Србија не треба да прихвати формирање војске Косова ни по коју цену, већ да инсистира на првобитном ставу САД по том питању, а то је "не" војсци Косова, Вучић је захвалио Монтгомерију на коректном приступу и на томе што је рекао, јер је то, приметио је, истина.

Председник је нагласио да Србија не може да одобри формирање војске Косова.

"Они нама не иду само на југ, иду и на север да нам поткупљују младиће. Кажу – ево толико и толико кеша, буди део војске. Ми се са тим суочавамо и разговарамо са Србима на КиМ", рекао је Вучић.

Додао је да није желео да реагује на опаску америчког званичника Веса Мичела да косовска војска, у којој ће да буду Срби, неће бити претња Србији.

"Стварно? На територији Србије формирате туђу војску, у коју ћете да укључите и Србе... Шта, као у време Аустроугарске и Турске, да се бијемо Срби против Срба...?", запитао је Вучић.

Зато је позвао Србе да не учествују у формирању војске Косова, и оне са југа и са севера покрајине, да тако помогну у решавању косовског проблема.

"Да се понашају одговорно, брину о себи и својој безбедности, али не да учествују у формирању државних органа неке друге државе, а да са Србијом није постигнут договор о било којем питању", нагласио је Вучић.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво