Удружења: Зашто разлике у новцу из буџета за медије

Четири медијска и новинарска удружења негодовала су данас због начина на који Министарство културе и информисања има намеру да расподели новац из буџзета Србије намењен за суфинансирање медија, односно суфинансирање "производње медијских садржаја".

У заједничком саопштењу Асоцијација онлајн медија, Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и Асоцијација независних електронских медија наводе да су, према објављеном конкурсу, направљене велике разлике у условима за пријаву, зависно од типа медија.

Конкурси су циљано профилисани за телевизије, радио, штампу, онлајн медије, више приватних агенција, а удружења кажу да је то дискриминација, коју закон забрањује. 

Министарство културе и информисања 5. фебруара је, кажу, расписало одвојене конкурсе по типу медија, али тако да се међусобно разликују и укупни износи издвојеног новца.

"Док је минимални износ за ТВ садржаје 500.000, а максимални пет милиона динара, код интернет портала ти износи су 300.000 односно милион динара", наводе та удружења.

Подсећају да је Министарство одбило да одговори на њихов захтев да образложе такав пориступ, а у допису који су 19. фебруара упутили кабинету министра, те траже да реагује Повереница за заштиту равноправности.

Повереница је у међувремену реаговала и навела да је већ тим поводом примила притужбу портала "Јужне вести", да је поступак у тоику и да се тек након спроведеног поступка може утврдити да ли има повреда Закона.

Повереница истовремено подсећа удружења на значај медија у промовисању толеранције и унапређењу равноправности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво