Кркобабић: Реформа пензионог система хитна

Министар без портфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић рекао је да је потребно што пре отворити питање реформе пензионог система које је веома комплексно и захтева широк друштвени дијалог, попут оног који се води око КиМ.

Кркобабић је рекао гостујући у Дневнику РТС-а да је проблем шире природе и да без дебате нема јединства.

Како је навео, расправа о реформи пензионог система је "питање над питањима", јер у Србији данас живи скоро два милиона пензионера, а због продужења животног века, лоше демографске слике, одласка младих однос пензионера и радно способног становништва је 1,5 према један.

"Молио бих све да се не окређемо предлагачу, бавимо се предлогом. Имамо одазив битних људи", истакао је Кркобабић.

Према његовим речим, предлагачи не прејудицирају решење. "У питању су два милиона људи колико има пензионера. Нико не може да занемари пет милијарди колико је птребно да би се исплаћивале пензије", навео је министар.

У прошлој години основано је или обновљено више од 200 задруга. Министар каже да домаћини у селима знају и да се подстицаји настављаају и у овој години. Најавио је да ће 2018. у 70 села помоћи задруге.

Кркобабић напомиље да се већ виде ефекти помоћи задругама у прошлој години.

"Видели смо практично шта се урадило и више смо него задовољни. Циљ је да спасимом српско село од изумирања", навео је министар.

Када је реч о повећању пензија, Кркобабић је рекао да би поједени министри морали да крену у консултације са председником, који има најширу слику.

"Није потребно да било ко истрачава са изјавама пре него видимо да ли за тако нешто има простора. Пензионери су дали свој допринос, морамо да им захвалимо на томе, али када се за то стекну услови", рекао је Кркобабић.

Додаје, да су пензионери дали "немерљив допринос" у опоравку државне економије, али да они који желе да се неодговорно понашају не треба да рачунају да ће пензионери поново "подметнути раме".

Упитан за актуелну тему реконструкције владе, министар каже да реконструкција као таква није тачка дневног реда, те да је то ствар коалиционих партнера који се на налазе на власти.

"Процењују се учинци министара и владе укупно. У влади се о томе не разговара на тај начин, али се сигурно разговара да ли се политика Владе у правој мери остварује", рекао је Кркобабић. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво