Трактори породицама из Бреснице и Доње Брњице

Породица Горана Васовића у селу Бресница код Звечана добила је трактор, донацију Слободана Тешића, привредника из Београда. Трактор на поклон добио и пољопривредник Сретен Миладиновић из Доње Брњице, која се налази јужно од Ибра. Уручењу донације је присуствовао генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, који је навео да ће Србија наставити са донацијама на КиМ.

Никола Селаковић наводи да је ово само једна акција у низу и да ће се са њима наставити.

"Ово је само један у низу аката солидарности, подршке и помоћи Србима на КиМ, која је одјек посете председника Републике средином јануара месеца, и разговора који је имао са грађанима српске националности са КиМ, у Лапљем Селу", рекао је Селаковић.

Наводи да ће се са таквим акцијама наставити и додаје да је држава одлучила да вишеструко повећа своја буџетска давања за помоћ пољопривредницима на Косову и Метохији како би им омогућила бољу и технолошки савременију производњу, а тако и бољу перспективу живота на својим огњиштима.

"Са овим акцијама ће се свакако наставити, а захваљујући, између осталог, и тој великој и несебичној помоћи и Република Србија је одлучила да вишеструко повећа своја буџетска давања за помоћ пољопривредницима на КиМ, да им омогући много бољу и технолошки савременију производњу и да на прави начин помогне њиховом опстанку и останку управо овде на њиховим вековним огњиштима", истакао је Селаковић.

Кључеве трактора Васовићима су уручили генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, представници Канцеларије за Косово и Метохију, и министарства за повратак, и локалне самоуправе.

Селаковић је рекао да "тај честити домаћин са својом породицом обрађује 16,5 хектара земље, озбиљно се бави воћарством и има засаде шљива које планира да прошири".

"Захваљујући великом ауторитету председника Србије Александра Вучића, грађани Србије који имају више исказали су солидарност. Овај трактор ће му помоћи да своје засаде прошири, лакше обрађује земљу, да оствари већи приход и да својим честитим и поштеним радом остане да живи на овој нашој земљи", казао је Селаковић.

Васовић је захвалио председнику Србије, Канцеларији за КиМ и свима који су помогли да добије трактор и бави се послом на квалитетнији начин и додао да је до сада сам обрађивао земљу малим мотокултиватором.

У Доњој Брњици, где је трактор уручен Сретену Миладиновићу, који након што је добио отказ у Приштини живи обрађујући око шест хектара земље, Селаковић је рекао да је уверен да ће тој породици помоћ омогућити боље приносе, па можда и увећање поседа.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев је навео да му је веома драго што је данас уручена помоћ породици Миладиновић, која је за Канцеларију, каже, на више нивоа симболична, пре свега зато што живи у месту Доња Брњица, крај славног Газиместана.

"Они доказују нешто што наводимо често као пример нашем народу на КиМ, да не треба очајавати ни у једној ситуацији у животу, да се треба борити, истрајати, да треба остати свој на своме. Они су били нападани, пребијани, малтретирани, пљачкани више пута, али су упркос томе побеђивали својом снагом, вером у боље сутра и нема лепшег осећаја него када се види да су они пуни оптимизма, пуни позитивне енергије, пуни доброг расположења и ведрине да наставе борбу за свој бољи живот и живот своје троје деце. Ми смо ту били, јесмо и бићемо", рекао је Козарев.

Буџет Канцеларије је захваљујући Министарству пољопривреде за ову годину већи пет пута него протекле године, навео је Козарев, додајући да постоји могућност да се дистрибуира што више помоћи што већем броју људи на КиМ.

Миладиновић је навео да ће му трактор значити много, јер на КиМ највише могућности за било какву зараду има у пољопривреди.

"Мислим да је највише омладине незапослено на КиМ. Има момака од 30 година, нигде не раде и немају где да се запосле. Хвала Влади Србије за поклон, то ће нам колико-толико помоћи, али треба пронаћи начин да се млади запошљавају", казао је Миладиновић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво