Прва трансплатација матичних ћелија из крви пупчаника донора

У Институту за мајку и дете први пут је урађена трансплантација матичних ћелија из крви пупчаника донора из светског регистра јавно-породичне банке.

У соби број пет у Родитељској кући при "Институту за мајку и дете" су и Спајдермен као један од великих хероја малих дечака, али и једноипогодишњи суперхрабри дечак који се опоравља после важне интервенције.

И даље је под сталним надзором лекара, и хематоонколога и имунолога, али за сада иде све добро. Матија болује од ретке генетске болести. Дијагноза му је постављена у Институту, где добија и неопходну терапију, а где му је недавно урађена и трансплантација у циљу заустављања напретка болести. 

Матијина мајка Марина Игњатовић каже да се болест манифестује коштаним деформитетима, менталним заостајањем, увећаним органима, увећаном јетром или срцем. "Осмог децембра је урађена тарнсплантација, и 12. јануара ми смо напустили стерилни блок у добром стању, и сада смо ту. Матија, за сада је одлично, крвна слика је у реду", наводи Игњатовићева.

Начелница Стерилног блока-трансплантација, "Института за мајку и дете", Драгана Вујић каже да јза успех трансплантације мора да постоји одређен број младих ћелија по килограму телесне масе примаоца. "Узорак који је Матија добио је био изузетно добрих карактеристика, јер он је добио више него двоструко од оног минимума који је потребан за прихватање калема", објашњава Вујићева.

У "Институту за мајку и дете" прошле године урадили су 24 трансплантације. Шеснаесторо пацијената добило је неопходну помоћ захваљујући даваоцима, а осморо су себи сами били донори. Од почетка године урађене су четири трансплантације.

"Код Матије, узорак је добијен из светског регистра, и практично то је прва таква трансплантација у региону, и прва трансплантација код детета оболелог од мукополисахаридозе у региону. На тај начин је трансплантациони тим овладао свих техникама, и практично сада радимо све облике трансплантације", каже Вујићева.

Матичне ћелије из крви пупчаника, коштане сржи, или периферне крви користи се у лечењу одређених облика леукемије, болести лимфних жлезда, код неуробластома – најмалигнијег тумора дечјег доба. Помажу и код слабости имуносистема и аутоимуних болести, код урођене малокрвности, слабости коштане сржи, одређених ретких болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво