Михајловић: Слогани за подстицање рађања увредљиви за жене

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је да су чланови комисије Министарства културе и информисања који су бирали слогане за акцију подстицања рађања промашили тему.

Зорана Михајловић наводи да већина изабраних слогана у тој акцији једноставно ставља обавезу женама да рађају, што може само да изазове супротан ефекат. 

Неколико пута сам упозоравала да нико нема право да наређује женама да рађају, нити да криви жене за стопу наталитета и да их доживљава као некакве машине за рађање, навела је Михајловићева у писаној изјави.

Михајловићева сматра да су слоган "Доста речи, нек закмечи" или "Рађај, не одгађај" увредљиви за жене, јавно их срамоте и показују велико неразумевање улоге жена у Србији и популационој политици, али и разлога због којих у Србији треба да се рађа више деце.

Циљ сваке акција на тему повећања наталитета треба да буде буђење свести код људи зашто је важно да нас буде што више, зашто је добро да свако дете има брата или сестру и зашто је добро имати породицу са више деце, навела је Михајловићева.

Она је упозорила да је тема рађања испреплетана са условима у нашем здраству, образовању, медијима, али и са културним животом наше земље.

Зато мислим да комисија која је изабрала ове слогане није довољно сагледала читаву слику о проблем наталитета у Србији, сматра Михајловић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара