Ко је одговоран за неисправна дечја игралишта

Колико се деце повреди на игралиштима, нема евиденције. Због неадекватног или оштећеног мобилијара, повреде су понекад врло озбиљне. Министарство привреде са представницима родитеља и стручњацима припрема правилник по којем ће сва дечја игралишта морати да буду у складу са европским стандардима. Почетком јуна, могло би да се крене у реконструкцију и градњу безбеднијих игралишта.

Пењање по дрвећу, прескакање ограда, трчање по ливадама, понеко огуљено колено и по која модрица, тако би своје детињство описали они који су имали привилегију да одрастају окружени природом.

За децу у градовима игралишта су готово једина места где могу да се друже и да кроз игру развијају моторичке способности, спретност, да се сналазе у простору и у ризичним ситуацијама. Иако углавном одају утисак места за безбрижну игру, нису увек и најбезбеднија.

Грађани наводe да су проблеми игралишта – неисправне справе за игру, неограђена игралишта...

Нема детета које се није саплело и пало, али да би се спречиле озбиљне повреде, реквизити на игралиштима морају да буду израђени од природних материјала, са облим ивицама, подлога испод њих не сме да буде тврда, а свако оштећење мора да буде поправљено, упозоравају стручњаци. То, међутим, сада није случај.

"Оно што је проблем, то је неодржавање игралишта, ни родитељи ни ми из удружења не знамо ко је у ствари надлежан, коме да се обратимо, коме да се жалимо ако видимо да је у неком од игралишта поломљена љуљашка или су поломљене неке справе. Неко ипак мора да сноси одговорност, и на томе ћемо инсистирати", наводи Гордана Племиц из удружења "Родитељ".

Правилник о дечјим игралиштима обавезујући 

Има и игралишта која иако прођу инспекцијску контролу, ипак не испуњавају стандарде. Разлог је и недовољна прецизност Закона о безбедности производа, кажу познаваоци, па се произвољно тумачи. Такође, да би прошли јефтиније, инвеститори у неким случајевима уграђују неодговарајући материјал.

"Када дође до несреће, онда се углавном сви тргнемо. Ово није ништа скупље, ради се од природних материјала од дрвета, гледа се да буде прилагођено деци, нема оштрих ивица, лако се одржава. Мислимо да локалне самоуправе неће имати проблем да обезбеде средства", наводи Александар Старчевић из Сектора за квалитет и безбедност производа Министарства привреде.

Правилник ће бити обавезујући. Осим што ће допринети да игралишта буду безбедније место за игру, коначно ће се знати ко је надлежан за одржавање и поправке, али и ко је одговоран ако се дете повреди због пропуста.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво