Други дан жалости у Србији

Током целе ноћи верници и поштоваоци патријарха Павла и по више сати чекали су да се поклоне његовим сенима у Саборној цркви у Београду. Саопштена траса куда ће се кретати поворка.

Након састанка Одбора за сахрану у Патријаршији саопштени су детаљи сахране српског патријарха Павла, траса којом ће се кретати поворка и време одражавања опела на платоу испред Храма светог Саве.  

У име организационог одбора епископ Григорије рекао је да ће се у четвртак на дан сахране поворка са телом патријарха из Саборне цркве кретати улицама Кнeза Симе Марковића, Поп Лукином, Бранковом, затим преко Зеленог венца, Призренском до Теразија, Краља Милана до Славије, па до Булевара ослобођења и Крушедолске улице, где се износи ковчег и преноси до Храма светог Саве.

Епископ Григорије најавио је да ће се код теразијске чесме колона зауставити како би се обавио кратак помен, након чега ће поворка наставити према Храму. 

По завршеном опелу у Храму светог Саве, поворка ће се кретати преко Аутокоманде, Трошарине, Црнотравске и Борске улице, Улице Мишка Крањца, патријарха Димитрија, до манастира Св. Архангела Михајла у Раковици.

Епископ Григорије позвао је вернике да изађу на улице којима ће проћи поворка и да одају почаст, и како је рекао, приме благослов од патријарха.

Апелујем на грађане у Раковици да погребну поворку сачекају код манастира и да не долазе на опело како се не би стварале гужве, рекао је епископ Григорије.

Епископ је позвао грађане који буду присуствовали опелу да потом не иду до манастира Раковица.

Опело на платоу испред Храма светог Саве одржаће се у 11 часова, а патријарх ће у Раковици бити сахрањен око 13 сати.

Према речима епископа бачког Иринеја, опроштајну беседу у име СПЦ одржаће митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Поред њега у име читаве православне цркве у свету говориће васељенски патријарх Вартоломеј, а говор у име државе Србије и српског народа одржаће председник Борис Тадић.

Према најавама, сахрани ће присуствовати бројни државници и црквени великодостојници.

Руски патријарх Кирил због здравствених проблема неће доћи, али шаље веома високу делегацију.

Исто тако, из других православних цркава и римокатоличке цркве, али и великог броја међународних хришћанских организација најављују долазак делегација, рекао је владика Иринеј и најавио да ће се сутра највероватније имати вест о коначном саставу делегација које ће доћи на сахрану српског патријарха.  

Апел грађанима да долазе организованим аутобусима 

Заменик директора МУП-а, Бранислав Митровић рекао је да се у четвртак очекује долазак пола милиона људи у Београд и апеловао на гарађане да избегавају да се тог дана возе аутомибилима, јер ће осим превиђене трасе и околне улице служити пешацима да стигну до Храма светог Саве.

Паркирање аутобуса са грађанима који долазе из унутрашњости и иностранства предвиђено је на простору Ушћа, Центра "Сава", хотела Континентал, Београдске арене, хале Пионир и на десној страни Булевара краља Александра.

Митровић је најавио да ће полиција свима који буду дошли из Републике Српске, Црне Горе и Македоније бити на услузи да им помогне да што лакше стигну до одредишта.

Заменик директора МУП-а замолио је и грађане који долазе из различитих градова Србије да не долазе аутомобилима, већ да се организују заједнички и дођу аутобусима, како се не би вршио велики притисак на Београд који неће моћи да прими толики број возила. 

Велики број грађана одаје и данас пошту патријарху Павлу

Поштоваоци патријарха Павла и током протекле ноћи у Саборној цркви у Београду чекали су да се поклоне његовим сенима. 

Четвртак ће бити Дан жалости у Републици Српској, али и нерадни дан, како би сви који желе, дошли на сахрану патријарха Павла.

Очекује се и долазак великог броја људи из Републике Српске и из Црне Горе. Беслатан превоз обезбеђен је у возу који из Бара креће у среду у 22 сата.

Патријарх Павле оставио је тестамент који је отворен у недељу увече.

Његова светост је своју заоставштину наменио Српској православној цркви и најближој породици, деци свог брата Душана.

У тестаменту је патријарх написао и да жели да буде сахрањен у манастиру Раковица, а жеља му је била и да опело буде у храму Светог Саве.

РРА: Медији да прилагоде програм Дану жалости 

Републичка радиодифузна агенција позвала је све радиодифузне организације за информисање јавности да свој програм прилагоде Данима жалости.

Медији су дужни да спроводе ту одлуку и у својим програмима за иностранство, да обавештавају јавност о скуповима сећања које поводом Дана жалости због смрти патријарха Павла организују надлежни органи Србије или тела која они овласте.

Забрањено је и емитовање народне и забавне музике, каже се у саопштењу РРА.

Одбор Скупштине Србије за културу и информисање затражио је од Републичке радиодифузне агенције да достави објашњење упутства емитерима датог поводом дана Ђалости због смрти патријарха Павла.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво