Вучевић: Нови Сад никада неће заборавити жртве Холокауста

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић оценио је да Нови Сад никада неће заборавити жртве Холокауста, након што је заједно са представницима Јеврејске општине положио венце на споменик јеврејским жртвама у Другом светском рату у том граду уочи Међународног дана сећања на жрвте Холокауста, који се обележава 27. јануара.

Град Нови Сад и Јеврејска општина одали су почаст према више од 4.000 новосадских Јевреја који су убијени од 1941. до 1945. године по разним логорима смрти широм читаве окупиране Европе.

Вучевић је са Јеврејског гробља у Новом Саду поручио да се сећањем на једно од највећих страдања у историји шаље снажна порука да је за модерно друштво и људске вредности апсолутно неприхватљива појава фашизма или нацизма у било ком облику, истакавши да те пошасти данас немају кукасти крст као лого, већ да се оне појављују у разним облицима насиља.

"Не смемо бити уљуљакни и спокојни да се то више никада неће поновити. Осам деценија је у историјским облицима врло кратак период и те жртве не смеју бити заборављене, не смемо их се сећати само на годишњицу када се у целом свету обележава сећање на жртве Холокауста, већ свакодневно кроз свој живот и рад", рекао је Вучевић напоменувши да је српски народ увек био солидаран са јеврејским и ромским, делом и због чињенице да су ти народи у 20. веку поднели огромне жртве и платили високу цену слободе у којој сви заједно данас живе.

Први човек новосадске администрације је истакао да ће Град Нови Сад наставити да обележава све битне датуме који се тичу и јеврејске заједнице, али и великог страдања у том граду током Другог светског рата, закључивши да нико не може остати нем на страхоте које су се издешавале на подручју тог места у годинама највећег ратног сукоба у историји човечанства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво