Британски лекар оперисао децу са срчаним манама у Тиршовој

У Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој британски кардиохирург, професор Мартин Костолни, јуче и данас обавио је комплексне кардиохируршке интервенције код три пацијента.

Костолнy је шести пут у Београду где са лекарима из Тиршове обавља најкомпликованије операције на срцу.

Републички фонд за здравствено осигурање наставља и ове године да доводи лекаре из престижних светских клиника како би лечили болесну децу у Србији, али и обучавали домаће лекаре да самостално раде такве процедуре.

Начелник кардиохирургије у Тиршовој др Слободан Илић каже да је реч о најкомликованијим операцијама на срцу које трају и по неколико сати.

"Метода коју професор Костолни примењује је у овом тренутку најбоља, нема аниконкулантне терапије, резултати су одлични у смислу функционалног статуса пацијента", рекао је Илић.

Костолни је похвалио кардиохируршки тим у Тиршовој и нагласио да су веома уигран тим, да раде велики број операција са добрим резултатима.

Посебно је поносан што операције ради са њима и што ће након његовог повратка у Лондон лекари у Тиршовој моћи самостално да раде компликоване операције на срцу.

Директор Тиршове Зоран Радојичић каже да пацијенти са тешким срчаним манама често под притиском јавности одлазе у иностранство на операције и додаје да су посете стручњака из иностранства бољи пут за решавање тих здравствених проблема.

Подсећа да такве операције у иностранству коштају и до 100.000 евра, да се на тај начин прави велика уштеда у здравственој каси.

"Најзначајне је што су наши пацијенти добили најбољи могући начин лечења у овом тренутку који постоји у свету захваљујући професору и нашем тиму", нагласио је Радојичић.

Долазак најбољих светских лекара, како каже, важан је и због едукације младих лекара, који имају прилику да уче од најбољих.

Министарство здравља и РФЗО и ове године настављају довођење иностраних стручњака како би домаћи лекари стицали нова знања, осигураници лечени у својој земљи, а постиже се и велика уштеда новца који може бити преусмерен за лечење других пацијената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво