Ружић: Корак ближе модернијој е-управи, папири иду у историју

Предлог закона о електронској управи, који је усвојен на претходној седници Владе Србије, први пут ће у пракси на системски начин обавезати на примену модерних технологија у свим административним поступцима које грађани и привреда имају са државом, саопштило је Министарство државне управе и локалне самоуправе. 

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да је дигитализација приоритет Владе, а да је суштина у промени начина на који се пружају јавне услуге применом нових технологија.

Министар је истакао да је тежња да се папири пошаљу у архиве и историју, где им је у савременом свету и место.

Предлог закона о електронској управи један је од основних стубова развоја потпуне и функционалне е-управе. 

"Очекујемо да ће ефекте овог закона осетити сви, и грађани и привреда, али и запослени у управи, јер омогућавамо безбедно коришћење савремених информационих и комуникационионих технологија што олакшава и убрзава комуникацију са и између државних служби. Тиме смањујемо потребу да грађани и привредници обијају прагове различитих институција и осигуравамо реалне шансе да они брже завршавају послове које имају са управом и да их то мање кошта. То ће подићи степен њиховог задовољства, а службеницима олакшати рад", рекао је Ружић. 

Министар је нагласио да начин рада на који обавезује овај пропис омогућава и смањење административних трошкова и повећава правну сигурност и транспарентност рада чиме се, како је навео, смањује и простор за корупцију и друге видове злоупотреба вршења јавних овлашћења. 

"Када у рад управе уведете савремене технологије, софтвере, када онемогућите да неки папир стоји у нечијој фиоци, искљујете и сваку могућност да решавање захтева грађана зависи од воље појединца", рекао је Ружић. 

Влада Србије усвојила је на седници 18. јануара Предлог закона о електронској управи, који би требало да омогући једноставније, транспарентније и ефикасније функционисање електронских јавних сервиса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво