Сахрањен Оливер Ивановић, грађани из целе Србије му одали почаст

Породица, пријатељи, грађани, представници државног врха и политичког и јавног живота опростили су се од Оливера Ивановића, председника Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" и једног од најзначајнијих лидера Срба са Косова и Метохије. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана. У Косовској Митровици данас је дан жалости. Ивановић је убијен пре два дана, са шест хитаца, испред седишта своје странке у Косовској Митровици.

13.30 – Сахрањен Оливер Ивановић. Говор испред гробнице је одржала каратисткиња Тања Петровић, која је навела да је "Србију ујединило Оливерово страдање".

13.10 – Колона се упутила ка Алеји заслужних грађана, где ће Ивановић бити сахрањен.

12.25 – Опело испред Цркве Светог Николе служи владика рашко-призренски Теодосије.

11.55 – Велики број грађана окупио се на Новом гробљу. Ту су државни функционери, представници јавног живота и скоро свих политичких странака. 

10.50 – Испред Цркве на Новом гробљу окупљају се грађани који изражавају саучешће породици Оливера Ивановића. 

Оливер Ивановић је сахрањен у Алеји заслужних грађана. Грађани из целе Србије дошли су на Ново гробље како би му одали почаст. Опело је служио владика рашко-призренски Теодосије, а присутан је био и патријарх српски Иринеј.

Владика Теодосије је рекао да се Оливер Ивановић цео живот борио за правду и слободу свог народа на КиМ и слободу града у коме је живео.

Нагласио је да се Ивановић није штедео ни у јуну 1999. године, када је требало бранити Косовску Митровицу и остале градове, као и када је говорио о страдању српског народа и светиња после рата пред представницима међународних организација.

"Слушали су га сви са пажњом, и странци и Срби, а неретко и многи Албанци. За њега је Косово и Метохија било више од територије и политике", рекао је Теодосије и додао да су речи Оливера Ивановића имале тежину, јер су биле речи искреног човека.

Подсећа и да "никада није упирао прст у људе већ да је указивао на проблеме" и да остаје са нама као симбол борбе за истину и правду, за добро сваког човека.

"Бог нека дâ његовој породици снаге и вере да очува успомену на њега", закључио је владика.

Љубав према каратеу довела је Оливера Ивановића до црног појаса, инструктора и судије.

Његов пут описала је у опроштајном говору његов пријатељ и ученик, каратисткиња Тања Петровић, која је рекла да је "Србију ујединило Оливерово страдање".

"Пронаћи ћемо зликовца, судиће му Србија, а његова казна је већ почела. Србију је ујединило твоје страдање", рекла је Петровићева.

Она је рекла да Ивановић напушта "сва оспоравања и оптужбе, све лажи, све Кафкине процесе и Андрићеве проклете авлије" и улази истог дана "у славу и у гроб".

Поручила је Оливеровој деци да наставе да негују све оно лепо што је усадио у њих и од чега су саткани.

"Не бој се, Оливере, тамо где ти идеш је светлост, Бог, правда, истина за којом си увек трагао и као витез Косова погинуо. Тамо нема зликоваца, стравичних хитаца, казамата, ни политике. Нема лажи, постоје само љубав и Бог", нагласила је она.

Како је рекла, највећа тајна је претворити бол у љубав, а у љубави су васкрсење и живот.

"Ти си, Оливере, живот", поручила је Петровићева и додала да је све снове о бољој Србији сневао и претварао у јаву радећи за државу и њене институције, "не мичући се са Косова".

"То је био твој залог држави, твоја гаранција верности, твоја заклетва и на крају твој усуд, твој живот", поручила је она.

Подсетила је да га ни запаљена кола нису уплашила ни застрашила да оде и дигне руке од своје мисије, истрајавања у истини, храбрења српског народа на КиМ.

Делегацију Владе Србије на сахрани предводили су премијерка Ана Брнабић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Председник Александар Вучић одаће пошту Оливеру Ивановићу полагањем венца на месту његовог убиства у Косовској Митровици. 

Од Оливера Ивановића опростили су се и потпредседник Владе Србије Ивица Дачић, председник Канцеларије за сарадњу са Русијом и Кином Томислав Николић.

Међу окупљенима су били и генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић, министри Расим Љајић, Бранко Ружић и Ненад Поповић, градоначелник Београда Синиша Мали, лидер Демократске странке Драган Шутановац са страначким колегама.

Затим, лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић, лидер СДС-а Борис Тадић, Драган Ђилас, Вук Јеремић, Борко Стефановић, Јанко Веселиновић, Зоран Живковић, Александар Шапић, Миливоје Михајловић, лидер ЈС-а Драган Марковић, Рада Трајковић, Сима Спасић, глумац Тихомир Станић, француски хуманитарац Арно Гујон...

Јуче се од Оливера Ивановића опростило хиљаде суграђана, али и Срба са целог КиМ и из централне Србије.

У поворци у Косовској Митровици, осим породице, пријатеља и сарадника, били су људи из јавног, политичког, културног живота, страни амбасадори.

Испратили су га до излаза из града, а потом су посмртни остаци превезени у Београд у пратњи породице.

Лидер грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић убијен је у уторак у Косовској Митровици испред седишта партије.

Председник Александар Вучић је након седнице Савета за националну безбедност одржане након убиства рекао да Србија захтева да учествује у истрази убиства, а то је синоћ пренео косовском председнику Хашиму Тачију у телефонском разговору.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи