Немачка штампа: Смрт у бастиону балканске мафије

Смрт у бастиону балканске мафије, наслов је текста у "Франкфуртер алгемајне цајтунгу" после убиства Оливера Ивановића.

"За Косово, Србију и Србе у Митровици било би важно да се убиство Оливера Ивановића разјасни. Али, шансе не стоје добро", оцењује немачки лист.

Наводи да је Митровица црна рупа која је прогутала још једну жртву.

"Митровица је са аспекта правне државе црна рупа, која је сада прогутала нову жртву", оцењено је у тексту Франкфуртер алгемајне цајтунга, преноси Дојче веле.

Лист пише да је Ивановић био "прагматичар, умерен онда када су се други играли ватром националне хистерије и митовима", те да је "извесно да је Ивановић својим ненашминканим приступом косовској реалности створио много непријатеља".

Према писању листа, Ивановић је био "трн у оку" националистичким албанским елитама у Приштини, али није био по вољи ни српским националистима, а имао је непријатеље и у међународним надзорним органима на Косову.

У сличном стилу пише Ноје цирхер цајтунг да је "север Косова још увек ничија земља коју тресе насиље".

"Од рата ни Приштина ни Србија не контролишу заиста север Косова", пише Ноје цирхер цајтунг и наводи да се "тамо етаблирала хибридна владавина у којој учествују Београд, међународне мисије, организовани криминал и у најмањој мери Приштина".

"Годинама се зна да у таквом биотопу цветају мафијашке структуре", закључује лист.

Према писању недељника Шпигл у онлајн издању, мафијашка убиства су свакодневица у балканским земљама.

"Али ово убиство је врло вероватно политички мотивисано", оцењује Шпигл.

Према писању листа, Ивановићево убиство догодило се усред крајње критичне политичке ситуације, када су српско-косовски односи на најнижој тачки последњих година.

И само Косово се политички, економски и социјално – неколико седмица пре десете годишњице проглашења независности – налази на дну, закључак је Шпигла у тексту у онлајн издању, преноси Дојче веле.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 17. јан 2018, 14:12) - anonymous [нерегистровани]

'Danke'

Ili kakve veze imaju krize na Balkanu, mafije i finansiranje džihada?
Od početka migrantske krize Merkel priča o obnovi sukoba na Balkanu...
Kome to opet treba pitanje je sad?

(среда, 17. јан 2018, 13:12) - anonymous [нерегистровани]

Mafija u Mitrovici!?!?!?!?!

Sad ispade da je najveca crna rupa u severnoj Kosovskoj Mitrovici!
A ostatak kvazi-drzave Kosovo je uzorna i uredjena drzava, po svim evropskim i svetskim standardima, bez mafije i crnih rupa.
Tamo je sve cisto, transparentno, sa vladavinom prava. Visenacionalna, tolerantna zajednica, po svim uzorima demokratskih evropskih drustava. To se sve vidi vec nekoliko godina iz primernih i civilizovanih sednica Kosovskog parlamenta, kao i na procvatu njihovih gradjana koji svi ostaju i doprinose neverovatnom porastu bruto proizvoda i ekonomije ove samostalne drzave.
Jedino tamo gde ta uzorna drzava nema potpuno vlast i kontrolu jos uvek vlada mafija. Zakljucak je, treba da se iskorene sve hibridne vlasti i da se potpuna vlast kosovskim vlastima, pa ce onda i severno Kosovo procvetati.