Утакмица која је била судбоносна за трансплантацију јетре

На измаку 2016. године, и на крилима 18.000 делија, кошаркаши Црвене звезде победили су московски ЦСКА у утакмици Евролиге. Важно вече за Звезду, још важније за делију Душана Шкиљевића који је чекао трансплантацију јетре. Пре неки дан прославио је први рођендан свог новог живота.

Душан Шкиљевић, пацијент са трансплантираном јетром каже да је стварно на ту утакмицу желео да оде, иако му здравствено стање тада није било добро.

"Отишао сам са братом и са оцем, осећај је био феноменалан, атмосфера такође. Ја нисам видео тренутак када је мом донору Зорану Ашанину позлило, мени је јављено да дођем на трансплантацију првог јануара, осећај је био невероватан, не могу вам то описати био сам и пресрећан и уплашен у исто време", каже Шкиљевић, који и даље иде на Звездине утакмице.

Каже да је упознао Зорановог сина и да без њих не бих био овде где је сада.

Једно "да" и сагланост Зоранове породице, поред Душановог, продужило је још два живота, бубреге су добили пацијенти Дечје клинике у Тиршовој.

"Заиста јединствена ситуација, сви заједно смо били учесници једне приче. За некога се она завршила трагично, за некога је то био нов почетак, а ми смо само били посредници у сваком смислу", каже Наташа Петровић, члан Тима за трансплантацију, анестезиолог у Ургентном центру.

Тимови за трансплантацију су увек спремни, али број интервенција зависи пре свега од породица донора. Прошле године, у просеку, у Ургентном центру месечно су имали по две трансплантације.

Према подацима Ургентног центра, у овом тренутку на трансплантацију јетре чека око тридесета грађана.

"За пацијнете, морају да буду храбри, издржљивост је најбитнија у свему овоме, то ја најбоље знам. Много ми је драго што је све више донора у Србији, што се прелази преко неких предрасуда, то је јако битно. Ја ћу ускоро потписати донорску картицу", напомиње Душан Шкиљевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво