Ширење морбила зависи од вакцинације

Према подацима Института "Батут", од појаве малих богиња у Србији, регистровано је 808 случајева. Трећина оболелих је хоспитализована, а упала плућа као једна од компликација регистрована је код 105 оболелих особа. Епидемиолози упозоравају да је теорија да вакцина против морбила утиче на појаву аутизма најштетнија заблуда која је лансирана у последњих деценија у области медицине.

Први случај малих богиња у Јабланичком округу регистрован је 8. новембра у Бојнику, да би већ наредног месеца била пријављена и епидемија. У Лесковцу је пријављена јуче. Ту је већина оболелих старија од 30 година, али болест је регистрована и код једног тринаестомесечног детета.

Директорка Завода за јавно здравље Лесковац Александра Николић наводи да је дете хоспитализовано на одељењу педијатрије Опште болнице Лесковац и да нема компликација.

"Епидемиолошким испитивањем у породицама оболелих утврђено је да су сва деца из контакта уредно вакцинисана и ревакцинисана против малих богиња осим у једној породици, где је наложена вакцинација", каже Николићева.

У Нишу је вирус морбила потврђен код више од стотину особа – међу њима двадесетак здравствених радника. Лекари апелују да се не игноришу осипи на телу праћени температуром, а епидемиолози упозоравају на могућност шире епидемије.

"Опасност постоји док се не вакцинишу сва деца која нису заштићена, док се не спроведу све противепидемијске мере", истиче епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Поручује да треба обратити пажњу на децу која нису вакцинисана и на старије који су вакцинисани једном дозом. "Они нису заштићени, а имају и мањи имунитет него што је потребно да не оболе од морбила", додаје Тиодоровић.

У Београду је највише оболелих – преко 200, на снази су посебне мере. У земунској болници, од избијања епидемије излечено је четрнаесторо деце, док је још петоро у изолацији.

Помоћник директора КБЦ Земун Ратко Томашевић указује да деца млађа од две године која нису имала прилику да буду вакцинисана због узраста или неког другог морбидитета, нажалост представљају коалтералну штету деца која нису вакцинисана из различитих разлога. "Знамо да многи из разних разлога не вакцинишу децу и ово је једна од последица таквог става", каже Томашевић.

Најмлађа оболела особа у Србији има свега два месеца, а најстарија 60 година. Већина није вакцинисана, непотпуно је вакцинисана или је непознатог вакциналног статуса. Велики број оних који су одбијали вакцину под утицајем је теорије да она утиче на појаву аутизма.

Епидемиолог Зоран Радовановић сматра да је то најштетнија заблуда која је лансирана у последњих деценија у области медицине.

"Две појаве немају никакве везе осим временског подударања. Родитељи у другој, трећој години детета уочавају да се њим нешто није у реду и то везују за вакцинацију. Међутим, стручњаци могу да открију аутизам много пре првог рођендана", објашњава Радовановић.

Епидемиолози очекују да ће борба са вирусом морбила трајати вероватно до марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво